100 saker att se och göra i Berlin

Listan fylls på kontinuerligt…

Planerar du att åka till Berlin? Wunderbar – då har du hittat helt rätt! I denna Berlinblogg hittar du massvis av tips om mat & dryck, aktiviteter för barnfamiljer & boende, för att ta några exempel.

Här har jag kort och gott gjort en lista med 100 saker jag personligen rekommenderar att man bör se och göra i Berlin. Det är en salig blandning av klassiska sevärdheter, annorlunda guideturer, restaurangtips – saker man helt enkelt inte får missa när man är i Berlin! Allt är indelat i olika teman, och jag hoppas att ni kan få lite inspiration på saker att se och göra i Berlin. Listan är under uppbyggnad!

100 saker att se och göra i Berlin
100 saker att se och göra i Berlin – Berliner Dom & Fernsehturm

100 saker att se och göra i Berlin

DDR

Bara det faktum att Berlin en gång i tiden var uppdelad i öst och väst gör staden unik och full av spännande historia. På enormt många platser i staden gör sig det forna DDR påmint och här kommer ett gäng tips om hur man på olika intressanta sätt i Berlin kan få reda på mer om det.

Berlinmuren

Berlinmuren har ju självfallet en solklar plats på den här listan, då det var den i egen hög “person” som klöv staden itu. Den längsta bevarade biten av berlinmuren finner man nere vid floden Spree i Friedrichshain längs Mühlenstrasse. Nu är muren övertäckt med konst och kallas för East Side Gallery och är faktiskt världens största och längst Open Air konstutställning.

Bösebrücke

En lite mindre känd plats i Berlin men fortfarande väldigt aktuell när man talar i DDR-termer. Bösebrücke är en bro som förbinder stadsdelen Wedding (f.d. väst) med stadsdelen Prenzlauer Berg (f.d. öst) och på dagen när muren föll marscherade Angela Merkel tillsammans med tiotusentals östtyskar in i väst. Här finns även en konstutställning som skildrar den 9 november 1989 vid namn “mind the gap”.

Karl-Marx-Allee

Karl-Marx-Allee är idag det som på DDR-tiden var Stalinallee – östberlins paradgata. Är man intresserad av arkitektur kan jag lova att man kommer finna denna gata väldigt intressant, då byggnaderna är praktexemplar från “Zuckerbäcker”-stilen. Här hittar man utöver pampiga byggnader såsom Frankfurter Tor, annorlunda och mysiga caféer och resturanger. Passa gärna på att besöka Café Sibylle på Karl-Marx-Alle 72 för den ultimata DDR-upplevelsen.

Stasifängelset Hohenschönhausen

På den här anstalten skulle man inte ha velat sitta under DDR-tiden. I detta gamla fängelse (1945-1989) får man reda på hur stasi gick till väga med de som satt häktade här och vilka mindre trevliga förhörsmetoder som användes. Stasifängelset i Hohenschönhausen erbjuder guideturer som guidas av före detta fångar.

DDR-Museum

DDR-Museum är ett välbesökt museum precis bredvid Museumsinsel med sloganen “Geschichte zum anfassen”, d.v.s. historia att ta på om man översätter det till svenska. Roligt att ha besökt åtminstone en gång, då man verkligen får en bra inblick över hur det såg ut därute i “stugorna” i DDR.

Fernsehturm
Fernsehturm

Sightseeing

Oavsett om man vill uppleva staden från en buss, en båt, till fots, under jorden eller flera hundratals över marken kan man vara säker på att man alltid hittar nya spännande sätt att upptäcka Berlin på.

Brandenburger Tor

Ett av Berlins mer kända landmärken som man absolut inte får missa är ju Brandenburger Tor, denna pampiga triumfport som byggdes i slutet av 1700-talet med det ökända fyrspannet som tronar högst uppe på porten, ledd av segergudinnan Victoria. Detta är en symbol för att Victoria för med sig fred in i staden. Vid Brandenburger Tor är det alltid något på gång. Där har många historiska händelser utspelat sig och varje år sedan 1989 firas även nyår där.

Holocaust memorial

Bredvid Brandenburger Tor finner man minnesmonumentet för de mördade judarna i Europa. Minnesmonumentet uppfördes 2005 och är en mycket välbesökt plats i Berlin. Monumentet består av 2711 betongblock, och inte för särskilt länge sedan uppmärksammades ett projekt vid namn “Yolocaust“, ett projekt som ska få selfietörstande turister att tänka till innan man beger sig till monumentet.

Oberbaumbrücke

Detta är utan tvekan Berlins vackraste bro! För att på bästa sätt fånga den på bild, tar man sig en båttur på Spree från Treptower Park. Oberbaumbrücke kopplar samman Friedrichshain med Kreuzberg och tunnelbanelinje U1 tar en från stationen Warschauer Strasse till Schlesisches Tor om man åker över bron i sydlig riktning.

Se Berlin från ovan

Varför inte slå två flugor i en smäll genom att kombinera adrenalinkick med en oslagbar vy över staden? Detta är nämligen precis vad du får när du åker på en helikoptertur och får lov att beskåda Berlin från ovan. En oslagbar syn som får dig att tappa andan av den vidsträckta utsikten. Även från Fernsehturm har man goda chanser att se Berlin från ett väldigt storslaget perspektiv. Se bara till att det inte är för mulet när du åker upp i tornet, annars finns risk att man inte ser ett jota av stan!

Gå på en annorlunda guidetur

Om man har sett de klassiska sevärdheterna såsom Brandenburger Tor och Fernsehturm kan man vara lugn. Det finns nästintill oändligt många aktiviteter som innefattar både annorlunda och spännande aktiviteter. Vad sägs exempelvis om Berliner Unterwelten där du guidas genom underjordiska gångar och bunkrar? Eller Secret Tours som erbjuder unika guideturer där du får upptäcka hemliga delar av Berlin, både i stadskärnan men också lite utanför staden? Det finns så många annorlunda guideturer i Berlin att upptäcka där man får lära känna mer gömda delar av staden.

Bussightseeing

Kanske känns det en smula turistigt att åka hop-on-hop-off, men faktum är att man får en bra överblick över staden och befinner man sig dessutom i Berlin för första gången är en busstur ett måste.

Bussightseeing med buss 100 & 200

För den som vill komma lite mer billigt undan rekommenderar jag varmt att man köper sig ett dagskort eller dylikt hos BVG (lokaltrafiken i Berlin) för en liten slant och hoppar på buss 100 & 200. Med hjälp av dessa bussar ser man mycket av staden och dess landmärken – till vrakpris!

Matsightseeing

Den som gillar att kombinera nytta med nöje bör absolut hänga med på en guidad mattur genom Berlins gastronomiska värld. Äta bör man annars dör man, inte sant? Passa på att gå en oförglömlig matsightseeing och inmundiga sagolika delikatesser samtidigt som du promenerar av dig de där envisa träliga kalorierna.

Båtsightseeing

Jag kan aldrig få nog av att se Berlin från vattnet. Det finns många aktörer som erbjuder båtturer på Spree, några av dem är Stern & Kreis samt Rederei Riedel. När man känner att man har fått nog av att se Regierungsviertel och Museumsinsel behöver man inte hänga läpp, det finns massor av turer som går en bit utanför staden. Jag kan rekommendera Müggelsee-turen som tar dig ut till Köpenick Altstadt, Friedrichshagen och Rübezahl.

Cykelsightseeing

Berlin är som gjort för att cyklas i. Man kan lätt susa fram på två hjul mellan sevärdheterna och parkerna då staden är så pass plan. Det finns otaliga cykelguide-firmor i stan, men känner man för att upptäcka Berlin på egen hand går det alldeles utmärkt att hyra cykel.

Sachsenhausen

Ett viktigt och välbesökt besöksmål är det gamla koncentrationslägret Sachsenhausen. Det rekommenderas starkt att man deltar på en guidad tur!

Holzmarkt
Holzmarkt

Muséer och gallerier

För den som vill släcka sin kulturella törst är Berlin staden med stort S. Här väntar ett kopiöst utbud av både muséer, attraktioner, gallerier och utställningar för alla smaker och behov.

C/O Berlin

C/O Berlin är ett galleri som härbärgerar i Amerika Haus, och om du frågar mig är det  det allra bästa galleri som Berlin har att erbjuda! De byter kontinuerligt ut de olika utställningarna, vilka nästan alltid är spännande och intressanta.

Museumsinsel

Museumsinsel, eller Museumsön som det heter på svenska när man översätter det, står på UNESCOs världsarvslista. På ön befinner sig fem pampiga muséer; Neues Museum, Altes Museum, Alte Nationalgalerie, Bodemuseum & Pergamonmuseum. Några av de absoluta höjdpunkterna är pergamonaltaret i Pergamonmuseet (just den delen av museet är stängt pga restaurering t.o.m. 2019) och skulpturen av Nefertiti i Neues Museum.

Hamburger Bahnhof

Hamburger Bahnhof invigdes år 1846 och tjänade då som station mellan Berlin och Hamburg. Sedan ca 100 år tillbaka har byggnaden använts som museum, och numera som museum för samtida konst. Hamburger Bahnhof har alltid spännande utställningar på gång, och här väntar ett gediget utbud för den konstintresserade.

Haus am Checkpoint Charlie – Mauermuseum

Checkpoint Charlie – den legendariska gränsen mellan Öst- och Västberlin är än idag en välbesökt plats. Dock är majoriteten av de som befinner sig där idag turister, av förklarliga skäl. Om man vill veta mer om just muren som delade upp Berlin är Checkpoint Charlies Murmuseum det perfekta besöksmålet. Här väntar nämligen nästintill orimligt mycket information om Die Mauer…

Gärten der Welt

Inte ett museum i klassisk bemärkelse men ett riktigt dragplåster för alla växt- och blomsterälskare. Gärten der Welt är ett stort trädgårdsområde uppdelat i olika länder och kulturer. Det finns bland annat en japansk trädgård och en kinesisk trädgård med stora karpfiskar i en damm. För barnen är den mest omtyckta aktiviteten den stora engelska labyrinten. Nu kan man även ta sig till trädgårdsområdet med hjälp av en linbana!

Jüdisches Museum

Med tanke på Tysklands historia är det väl ganska självklart att det finns ett gigantiskt judiskt museum med allt som har med judendomen och lite därtill att göra. Väl värt ett besök.

Shopping

När det gäller shopping i Berlin behöver man inte åka tomhänt hem från semestern. Oavsett om man är ute efter secondhand, lyxshopping eller om man är sugen på att fynda udda ting på loppmarknader kan man försäkra sig om att man i Berlin kommer få sig en shoppingupplevelse man sent ska glömma!

Loppmarknader

När man besöker Berlins loppmarknader kan man förundras, fynda eller helt sonika bara insupa den mysiga atmosfären som oftast infinner sig där. Den mest populära är Mauerpark – dock är den mycket mer än bara en bara en loppmarknad. Det är ett spektakel utan dess like, vilket gör den till en extremt välbesökt marknad varje söndag. Min favorit är loppmarknaden på Arkonaplatz – där kan man hitta riktiga designerfynd eller gamla DDR-ting för den delen, om man nu är intresserad av det.

Gallerior & Varuhus

Alexa, Mall of Berlin, KaDeWe, Galeries Lafayette, Quartier 206 & Potsdamer Arkaden är några av de större shoppinggaleriorna och varuhusen som Berlin har att erbjuda.

Zalando Outlet

Vem har inte beställt något från Zalando vid det här laget? På Köpenicker Strasse 20 har Zalando slagit upp ett över 1000 kvadratmeter stort modeoutlet, där de utlovar reor med hela 70 % prissänkningar. Åk dit och FYNDA vet ja!

Concept Stores

I Berlin vimlar det av spännande och tjusiga concept stores. Här kan man verkligen hitta udda och snygga ting som aldrig förr har skådat. Ett måste för den shoppingsugne på Berlinresan helt enkelt.

Second hand & Vintage

Utbudet av secondhandbutiker i Berlin är enormt och en bra websida man kan kika in på för att hitta en second handbutik som kan falla en i smaken är secondhandguide. Där hittar du många spännande, coola och fiffiga butiker.

Mat & dryck

Besök en Biergarten

Ett måste när det kommer till den tyska matkulturen är att gå på Biergarten. Mina favoriter är Schönbrunn i Volkspark Friedrichshain, Prater Biergarten & Kurhaus Ponte Rosa. När man sitter i solen med en öl i ena handen och en Brezel i den andra – då är det sommar i Berlin! Har du tur kanske du befinner dig i Berlin under Internationales Berliner Bierfestival – då intar nämligen världens längsta Biergarten staden

Franzbrötchen

Mmmmh detta saftiga, möra, kanelbulleliknande bakverk som har sina rötter i Hamburg säljs väldigt flitigt i Berlin. Så även om det inte är en Berlinsk specialitet är det något man måste passa på att mumsa i sig när man befinner sig i Berlin.

Currywurst

Om man inte visste vad Currywurst var sedan tidigare kommer man ganska snabbt bli varse om det när man är i Berlin. Här säljs de i vart och vartannat gatuhörn tillsammans med nyfritterade tjocka pommes, gärna tillsammans med en stor klick majonäs och curryketchup. För dig som blir riktigt hooked på denna maträtt finns även ett museum att besöka; Berlins Currywurstmuseum!

Berliner Weisse

Berliner Weisse är en förkortning av Berliner Weissbier – en slags veteöl som gärna serveras utblandad med hallon- (rosa) eller waldmeistersirup (grön).

Dinnershow

Passa på att smörja kråset medan du kikar på underhållning i form av akrobatik, dans och sångframträdanden. Det gäller ju såklart att slå två flugor i en smäll när det handlar om mat & underhållning. Det finns gott om Dinnershower i Berlin!

Pfannkuchen

Nej, det är inte pannkakor jag talar om; Pfannkuchen är nämligen Berlins svar på en munk med fyllning, exempelvis körsbär, plommon eller vanilj. På speciella dagar såsom nyår eller karneval brukar tyskarna skoja till det och fylla enstaka Pfannkuchen med senap eller sågspån istället för de mer traditionella sylt-varianterna. Skojigt!

Buletten

Klassisk maträtt som i Berlin kallas för Buletten, men som i andra delar av Tyskland kallas för Frikadeller. I Sverige skulle vi förmodligen kalla dem pannbiffar. Det händer också att tyskar i andra delar än Berlin skämtsamt kallar berlinarna själva för Buletten.

Hackepeter

Hackepeter är den berlinska benämningen på rå fläskfärs, även kallad “Mett” i övriga delar av Tyskland. Detta är ett omåttligt populärt pålägg som tillsammans med en fralla, lite salt och peppar utgör en “Mettbrötchen”. Mettbrötchen kn man även allt som oftast köpa på bageriet. I livsmedelsbutikerna bör man köpa dagsfärsk Mett/Hackepeter för att minimera hälsoriskerna som medkommer vid förtärande av rå fläskfärs.

Mustafas

Innan man tar på sig träkostymen måste man minst en gång i livet ha testat Mustafas gemüsekebap. Så är det bara – obligatoriskt! Och ja, det är en sjuhelsikes kö som väntar en när man kommer upp från U-bahnstationen Mehringdamm, men sånt är livet.

Ät på en annorlunda restaurang

När jag vill hitta en rolig restaurang brukar jag kika in på hemsidan Cool Cities för att hitta något utöver det vanliga. Där hittar man de mest ökända, trendiga och intressanta restauranger som Berlin har att erbjuda.

Gå på en vinbar

Man kanske skulle kunna tro att Berlin är ölets förlovade stad, men vänta du bara tills du ser det stora utbud av vinbarer som väntar! Det finns så många olika slags barer med olika inriktningar. Vinbarer där du betalar vad du vill, vinbarer som också erbjuder dryckesprovningar…

Ät berlinsk husmanskost

Die Berliner Küche, alltså det traditionella Berlinska köket skulle i alla fall jag vilja sammanfatta som “kvantitet före kvalitet”. På restauranger som serverar klassiska berlinska rätter får man portioner i XXXL size. Man behöver alltså inte oroa sig för att inte bli mätt inte. Några restauranger som jag varmt rekommenderar om man vill prova på den berlinska maten (eller tysk mat generellt) är Restaurant Daheim, Zur letzten Instanz, Sophieneck & Schöneberger Weltlaterne.

Övrigt

Hotell i Berlin

Det kan vara svårt att veta vilket hotell man ska boka i Berlin. Kanske blir ditt val något enklare efter att du läst denna Hotell- & stadsdelsguide? Där får du tips om vad de olika stadsdelarna har att erbjuda när det gäller sevärdheter, aktiviteter, mat & dryck och sist men inte minst – vilket hotell du bör boka!

Bo på ett annorlunda hotell

Vill man bo i ett udda hotell är man garanterat i rätt stad. Berlin har hotell så många spännande och annorlunda hotell att man nästan smäller av!

Tropical Islands

Ett besök på Tropical Island är något man sent kommer att glömma! Detta är nämligen VÄRLDENS största vattenland och är så pass spektakulärt att det helt enkelt måste ses med egna ögon. Perfekt för barnfamiljen, men alla är såklart välkomna.

Lunchkonsert hos Filharmonikerna i Berlin

Varje tisdag kl 13.00 finns det möjlighet att helt gratis få lyssna på Berlins filharmoniker! Som tack för detta är det kutym att man skänker en slant till organisationen UNICEF. Fint va?

Åk ut till Pfaueninsel

Varför inte passa på att åka ut till Pfaueninsel, en liten ö i sjön Wannsee, där påfåglar strövar omkring helt fritt? Det är en syn för ögat det.

Escape Berlin

Gör nåt riktigt actionladdat när du är i Berlin. Escape Berlin är ett perfekt ställe att tillbringa 1-2 timmar på om man är ute efter en redig adrenalinkick! Detta escape room har spel som passar alla slags tillfällen; Sherlock Holmes-spelet för mysterieälskaren, Kidnapped för den som gillar skräck och för de som verkligen vill festa till det rekommenderas Der Schnapsladen. Alla spel går att genomföra på engelska.

Gå på en Musikal

Broadway i all ära, men vet du vad? Musikal- och teaterutbudet är enormt i Berlin så det är bara att välja och vraka på klassiska, avant garde & färgsprakande föreställningar!

Gå på en julmarknad

Tysklands julmarknader är något i särklass, i synnerhet Berlins om du frågar mig. Drick Glühwein, ät något gott och låt dig helt enkelt bara charmeras av den underbara stämning som råder. Mina favoriter är bland annat julmarknaderna vid Gendarmenmarkt, Kulturbrauerei och Naschmarkt i Markthalle Neun.

Passa på att besöka närliggande Potsdam

Har man redan varit i Berlin några gånger är det faktiskt på tiden att man tar och besöker Potsdam, huvudstaden i Bundeslandet i Brandenburg. Där finner man populära attraktioner såsom Schloss Sanssouci, Nikolaikirche och holländska kvarteret.

Ta en promenad i Volkspark Humboldthain

Volkspark Humboldthain är en förtjusande park med en prunkande trädgårdsdel där rosenträdgården står i centrum. Det finns ett poolområde med en avdelning för bebisar och småbarn. Är man dessutom lite historieintresserad kan man passa på att gå den branta vägen upp till de gamla bunkrarna som sedermera fylldes igen och där det nu växer rikligt med träd och växter på. Passa på att blicka ut över staden från ett lite mer annorlunda perspektiv.

Upptäck romantiken i Berlin

I Berlin vimlar det av romantiska platser och restauranger med romantisk atmosfär. Varför inte spendera en romantisk weekend genom att bo på ett romantisk hotell i Berlin? Låt romantiken flöda och låt dig förföras av en av världens mest romantiska städer…

Befinn dig i Berlin under en högtid

Att vara i Berlin under någon av årets högtider är verkligen något jag varmt rekommenderar! Min egen favorithögtid är julen, men man kan lika gärna åka hit över påsk eller nyår!

Share on Facebook1Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0