Flytten del 1

Flytten del 1

Nu har jag bott i Berlin i 3 år. Jag har nog under hela min uppväxt känt en längtan till Tyskland, på samma sätt som andra kanske känner en längtan till New York. Kanske beror det på att min farmor är tyska och att jag på så sätt kom i kontakt med landet i ett tidigt stadium. Men det var inte förrän jag var klar med studierna på turismvetarprogrammet som jag bestämde mig för att verkligen testa mina vingar. Att jag bestämde mig att flytta till Berlin var en självklarhet, jag är en storstadsmänniska för guds skull! Av storstad är jag kommen, av storstad ska jag åter bli. Punkt!

Jag förberedde mig egentligen inte särskilt mycket inför att flytta till Berlin. Tänkte mest som jag brukar göra med allt annat här i livet – det löser sig. Allt jag hade med mig var en resväska. Det enda jag i princip hade organiserat var ett rum i ett WG (Wohngemeinschaft) för 3 månader. Och vad är då en Wohngemeinschaft undrar ni? Jo, i Tyskland är det vanligt att man som kompisgäng hyr en lägenhet på 3-4 rum tillsammans, och så lever man i harmoni med varandra som i ett kollektiv. Nu kanske ni får associationer till 70-talets kollektiv och ser nakna människor framför er som sitter och sjunger vid frukostbordet, men så går det alltså inte till (även om det säkerligen förekommer, hehe). Det är en smart lösning på den rådande bostadsbristen helt enkelt, varför gör man inte så i Stockholm?! TIPS!

Anyways, jag hade varken jobb eller några fasta hållpunkter i livet, så det första jag gjorde var att lära mig språket. Eller försökte i alla fall. Det har varit en lång och krokig väg att bemästra tyskan, jag ska absolut påpeka att jag inte talar perfekt, det ska gudarna veta! Men jag skäms åtminstone inte varje gång jag öppnar munnen längre och det är en sådan frihet att kunna göra sig förstådd överallt, speciellt nu när man har barn känns det ännu viktigare att kunna uttrycka sig obehindrat. Kort och gott, att kunna tala och förstå det språk som talas i det land man bor i förenklar mycket i vardagen. Så till dig som funderar på att flytta till Berlin eller flytta till Tyskland i allmänhet, och inte behärskar tyskan – anmäl dig till en språkskola! Du kommer ha mycket större chans att hitta ett jobb, vardagen blir lättare, ja jag kan fortsätta i oändlighet och göra en jättelång lista på fördelar, men det orkar jag inte. Så var det med det. Kan dock rekommendera Hartnackschule vid Nollendorfplatz, lärde mig väldigt mycket där. I del 2 av flytten återkommer jag till de lite tyngre ämnena såsom Bürgeramt (denna skräckens myndighet) och andra praktiska saker att tänka på om man vill bosätta sig i denna härliga stad.

Läs del 2 om hur det är att bo i och flytta till Tyskland.

Idag avslutar jag med några bilder från dagens promenad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Oderbergerstrasse
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Oderbergerstrasse
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sonnenburgerstrasse
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mauergarten

Ich wohne jetzt seit 3 Jahren in Berlin. Ich habe schon immer einen Sehnsucht nach Deutschland gehabt, und für mich war das einzige Alternativ Berlin – ich bin ein Grossstadtmensch, um Gottes Willen! Alles was ich hatte als ich nach Berlin kam, war einen Koffer.

Mein Tip für dich, falls du überlegst in ein Land zu ziehen, und du nicht die Sprache beherrscht ist: Lerne schnellstmöglich die Sprache, die in diesem Land gesprochen wird! Es macht alles viel einfacher.

Die Bilder sind vom heutigen Spaziergang. Bis morgen!

 

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

One thought on “Flytten del 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *