5 saker med Berlin jag stör mig på!

1. Hissbristen!

Att ta sig från S-bahn-stationen från Alexanderplatz ned till U2-ans tunnelbaneperrong en solig sommardag kan vara en barnvagnsägares värsta mardröm. Det finns en hiss – EN!!! Och det är djävulens hiss! Först åker den ned en våning, sedan upp igen, sedan ned 3 våningar, sedan upp två. Lägg till en kö på ca 25 barnvagnar med 50 svettiga irriterade föräldrar… sedan skulle jag bra gärna vilja veta varför vissa prompt måste åka hiss – har dessa människor inte hört talas om rulltrappor?! Men det är en annan historia…

2. Nedskräpningen

Jaja, tänker ni, fimpar och tuggumin finner man väl i alla storstäder, tänker ni. Men det är inte det jag talar om. Jag talar nämligen om ett fenomen jag enbart stött på i Berlin. Ibland ser man nämligen en hög med bråte på gatan, det kan vara allt från böcker, gamla VHS-filmer, cykeldäck, badkar, toaletter – you name it! Men den gemensamma nämnaren för alla dessa sorters högar med bråte är att man någonstans på eller brevid högen hittar en liten ihopskrynklad lapp där någon krafsat ner orden: zu verschenken (bortskänkes). Dessa små ord verkar alltså legitimera handlingen att ställa ut diverse krims-krams på gatan, istället för att gå till sopstationen.

3. Trafiken

Herregud säger jag bara! Argare bilister får du leta land och rike efter. Jag har sett en hel del smällar sen jag flyttat hit, fler än vad jag sett i Sverige under hela min livstid! Detta kanske är ett tyskt fenomen, vad vet jag… man kanske blir lite sur av sig att snigla fram i 50 km/h i stadstrafik när man är van att swisha förbi i 250 på Autobahn.

4. Flygplatserna

Vill du slungas tillbaka till 70-talet, och då menar jag inte i glammig Studio 54-anda, råder jag dig att checka in på någon av Berlins flygplatser – Tegel eller Schönefeld. Kanske världens tristaste flygplatser? Här finner du avsaknad av vettiga restauranger, wi-fi och semesterkänsla. Endast rökförbudet indikerar att det är år 2017 och inte 1977.

5. Hundbajset

Dog poop – dog poop everywhere!!! Senast imorse låg det en rykande, stinkande hundblaffa rakt utanför porten till Alice dagis. Fräscht? NEJ FÖR SJUTTON GUBBAR!!!!!! Ser jag en hundägare som inte plockar upp efter sig, då minsann….. *mumlar ohörbart och skakar på huvudet*.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
På denna gata (Stargarder Strasse) ligger det säkerligen minst 50 hundbajshögar som bara väntar på att bli nertrampade…
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

3 thoughts on “5 saker med Berlin jag stör mig på!

  1. Du har helt rätt i allt (fast “leta land och rike runt” innebär “inom hela landet”, och jag anar att du syftar på ett letande även utanför Tyskland). Det jag blir galen på med hissarna är att folk inte ens verkar förstå hur hissar funkar; att man ska trycka på knappen för den riktning man ska åka i, och sen kliva ombord först när hissen åker i den riktningen. Folk trycker på bägge knappar, kliver in så fort hissen kommer och åker upp fast de ska ned, osv. Har länge funderat på att trycka ett litet kort med enklare hissinstruktioner på tyska, engelska och turkiska att dela ut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *