Att handla i Tyskland for dummies: Matbutiken

Är du nyfiken på hur det är att handla i Tyskland? Häng med och lär dig den ädla konsten att handla på tyskt vis!

Att handla Tyskland – Lågprisbutiken

Kliver du in på en tysk matbutik och inte hittar någon korg, ta då ett djupt andetag, för nu har du förmodligen hamnat på en lågprisbutik. Detta är inget för nybörjare, men låt mig ledsaga dig – tillsammans är vi starka! Aj då, hade du inga småmynt på dig till kundvagnen? (Typiskt nybörjarmisstag). Lugn, detta löser vi. Här har medarbetarna inte haft någon tid till att att prydligt stapla upp varorna i snygga formationer eller annat trams, inte en sekund får gå förlorad! Istället kommer du att finna alla varor ouppackade i kartonger. Här får man inte vara rädd för att hugga tag där det behövs! Det första du gör är att likt ett hungrigt rovdjur spana in ett lämpligt byte, som i detta fall är en nästan tom kartong, d.v.s. att det kanske bara finns tre stycken mjölkpaket kvar i den. Perfekt! När du sedan står där med kartongen vid din barm – släpp den inte ur synhåll vad du än gör! Tomma kartonger är nämligen hett villebråd för andra korglösa kunder, det räcker med att du ställer ifrån dig den i två sekunder – POFF! så är den förlorad, och du får börja om med din kartongjakt. Nåväl, för tillfället har du din “korg” och allt är frid och fröjd. Mot frukt och grönt! MEN – stopp och belägg! Här är det bara inte att sticka ner näven och ta första bästa vindruvsklase! Nej, nej, nej, här gäller det att använda kroppens alla fem sinnen för att sortera ut mögliga, insektsangripna och andra allmänt suspekta primörer. Har du sötsaker på inköpslistan har du däremot inget att frukta – denna hylla är nämligen butikens mest välsorterade. Detta för oss vidare till godisets grann-hylla; fyndhörnan! Här är det lätt att tappa fattningen och bli berusad av de låga priserna som hägrar. Men håll nu tassarna borta från alla brödrostar, gräsklippare och motorsågar (jajamen ni läste rätt) – dessa har en tendens att gå sönder efter en skrämmande kort tid. När du känner dig nöjd (eller snarare när du märker att kartongen börjar ge vika) är det dags att ta sikte på kassorna. Ta återigen ett djupt andetag, för nu får det bära eller brista! Vilken kassa ska vi välja? Låt oss ta en titt på följande; vilken kö är längst? Hur många varor har kunderna framför? Vilken av kassörerna verkar vara flinkast och på bäst humör? Dessa faktorer är AVGÖRANDE för om du ska behöva stå och köa i 2 eller 20 minuter – fatta ditt beslut PRONTO! Nu är vi alltså snart framme vid rullbandet och det är här dina kunskaper sätts på prov. Börja redan nu gräva fram plånboken, men kom ihåg det jag sa om kartongen – släpp den inte ur synhåll! Det är nämligen såhär att när du skyfflat upp alla varor på det långa rullbandet (glöm allt vad vett och etikett heter med streckkoder åt samma håll) står du där nu med en tom kartong. Heja först vänligt på kassören (detta är viktigt om du köper en plastpåse att packa varorna i, är kassören på gott humör är chansen större att hen vecklar ut påsen till dig så att du smidigt kan lägga ner varorna i den) och ta fram dina nerver av stål, nu blir det åka av! Kassören kommer nu att börja blippa varor i en hastighet som nästan får ljudvallen att sprängas. Ställ din nu tomma kartong på den skrämmande lilla yta som väntar dina matvaror. Sen är det bara att börja packa. Packa, packa, PACKA för kung och fosterland! Tänker du betala med kort, var redo på att få ta emot högljudda suckar och ett och annat muttrande om “att det var bättre förr på den gamla goda tiden”. När du har betalat, ta då din kartong till packningsstationen. NU kan du andas ut. Nu kan du i godan ro packa ner dina varor i ryggsäck, påse eller valfritt bärdon. Huvudsaken är att du klarade det! Hurra!

Den svenska pensionären i Berlin har även hon avhandlat detta ämne om hur det är att handla i Tyskland, men detta går enligt min mening att skriva om i det oändliga.

Läs även mer om andra krångliga ting i Berlin, hur det kan vara att ta sig fram med hjälp av kollektivtrafiken och om tyska fenomen HÄR

God läsning!

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

11 thoughts on “Att handla i Tyskland for dummies: Matbutiken

  1. Ack ja Annelie, livet är en kamp, en kamp är en dragare, en dragare är ett stadsbud, alltså är livet ett stadsbud.. Så eller liknande minns jag det. Men du, nu för tiden säger kassören iaf “Guten Tag”, ett oändligt kliv fram emot kundvänlighet. Ibland får jag tuppjuck och är extra långsam bara för att djävlas.. Fy, fy, fy.. Ja Annelie, vi kämpar vidare här i snabbköpen.. Men roligt att höra att även en ungdom kan känna så – trodde att det kanske bara var för att jag blitt så gammal att jag är lite långsam..

  2. Skojigt. Jag har icke råkat ut för detta, men jag har å andra sidan inte handlat så mycket livsmedel i Berlin. Jag ska åka förbi staden i höst. Jag sätter upp ett besök i livsmedelsbutik på min, todo-lista. Upplevelser ska upplevas. .

  3. Haha, det verkar ju inte helt enkelt …! Vi trodde ju annars att vi var någorlunda rutinerade när det gäller att handla i mataffärer i Europa. När man reser med husbil gör man ju det jämt … Men oftast handlar det om att hålla reda på om man ska väga frukten själv eller inte, eftersom det varierar. Och så är det ju det här med språket. Igår hade jag väldigt kul när Peter skulle handla korv över disk i Polen och försökte illustrera med kroppen att han ville ha en kryddig korv, haha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *