Ridskolor och stall i Berlin

Jag är ju som ni kanske känner till uppväxt i Stockholm och som stockholmare är man väldigt bortskämd med ett gediget utbud av ridskolor. Jag hade dessutom privilegiet att “växa upp” på en av Sveriges bästa ridskolor för barn- och ungdomar, nämligen Sundby Ridskola. Ack, vilka minnen…

1929500_12131360114_7572_n
Jag & Mistral 2005

Gång på gång har jag bett om ridskoletips i “svenskar i berlin“-gruppen på facebook utan något vidare gensvar. Jag förstår ju att man förmodligen inte åker till Berlin för att starta en ridkarriär, men jag trodde ändå att NÅGON därute kunde tipsa om ridskolor – men icke! Därför tänkte jag att det kunde vara på tiden att skriva en lite guide om vad som gäller för ridskolor i Berlin.

Jag har länge varit sugen på att damma av mitt gamla intresse och tänkte i min enfald att “jamen vilken tur att jag befinner mig i ridsportens förlovade land, nu är det säkert bara att börja välja och vraka på ridskolor”. NOPE! Inte i Berlin inte… Sedan kanske jag får skylla mig själv då jag som liten läst en och annan Wendy-tidning för mycket, hehe, för inte såg de stall jag till slut hittade i Berlin ut som stallet hos Wendy inte! Ett par stall jag besökte såg faktiskt ut som soptippar. Trasiga fönsterrutor, stall som inte målats om på 30 år, minimala leråkrar till hagar och rostiga gamla bilar stod uppradade längs de trasiga asfaltsvägarna med gropar stora som meteorkratrar – med andra ord inte särskilt inbjudande. Jag vet att det finns ett par “bättre” ridskolor i Berlin och Brandenburg, men de ligger i helt fel del av stan.

MEN hör och häpna när jag till slut hittade en ridskola i riktig Wendy-anda! Reitschule Synanon heter den. Märkligt namn för en ridskola tänkte jag, men sedan fick jag reda på att Synanon är en stiftelse vars syfte är att hjälpa exmissbrukare tillbaka in i samhället. Dessa människor är med och sköter det dagliga stallarbetet såsom mockning, in- och utsläpp till hagar m.m. Vita korsvirkeshus, två stora ridhallar, stora gröna frodiga hagar och många ridvägar. Anmälde barnen i samma veva, tydligen måste man sätta dem i kö vid födseln om de ska ha en sportslig chans att få en ridskoleplats lagom till de fyller 10. I Frohnau ligger det, ca 20-30 minuter bilväg från oss. De tillhandahåller 10-timmars klippkort, vilket jag tycker är en bra lösning. Jag tycker om friheten att man spontant kan åka ut när andan faller på istället för att man ska behöva låsa sig till en viss dag och klockslag. Det ska bli så roligt att komma igång med ridningen igen – återkommer med recension någon gång i April/maj, då jag har tänkt ta min premiärritt!

Här hittar ni en lista på olika ridskolor i Berlin. Som sagt, man får sänka kraven om man är van vid någon av Stockholms tjusiga ridskolor, men det finns absolut ett par bra i listan. Vill du tipsa om en ridskola/stall? Hör gärna av dig!

Nu galopperar jag iväg mot dagis för att hämta Alice, hörs sen!

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *