Kulturkrock del 2

Kulturkrock är kanske inte rätt term men det är sannerligen ett fenomen som inte förekommer i Sverige inte – sanna mina ord! Alla har vi väl varit med om att fredligt strosa fram på Berlins gator, för att sedan av misstag råka stöta till en annan fotgängare som går i motsatt riktning och av ren reflex brista ut i ett “ursäkta!” eller “förlåt” eller helt enkelt med ett vänligt leende på läpparna gestikulera med händer och fötter att det inte var din avsikt, varpå du som svar får ett “man ey!!!! – se dig för vad du går DITT RÖVHÅL!!!“. Ibland behöver du inte ens ha gjort en fluga förnär för att ha lyckats reta upp berlinarna. Listan på de gånger man har blivit utsatt för Berliner Schnauze kan göras nästan oändligt lång.

Häromdagen gick jag förbi en tant med barnvagnen, och tro mig när jag säger att jag verkligen inte susade fram i blixtens hastighet, nej då, jag lunkade fram i maklig takt – dock i snabbare takt än tanten, ty jag lyckades “köra om” henne, så att säga. Detta verkade vara enormt provocerande, för hon stannar upp och börjar muttra något ohörbart. Jag stannar då upp ett par sekunder och tittar stint på henne med en frågande blick varpå hon skakar på huvudet. Jag rycker på axlarna och går vidare varpå hon återigen, men denna gång lite högre, börjar muttra och jag lyckas höra lösryckta ord som “barnvagn” och “respektlöshet”.

En annan klassiker är när man faller offer för den obefintliga känsla för service som råder i Berlin. Du är i en butik, låt oss säga bokhandeln, och väntar på att få betala. Tre stycken kassamedarbetare står och fumlar med något bakom disken och tar ingen notis om att du står där (och att du för den delen har stått där de senaste 2 minuterna), då du harklar dig för att påminna dem om din existens. Förmodligen händer ingenting, då gäller det att harkla sig lite högre. “Ja, wir haben zu tun hier!!!!!!” (ungefär; vi är upptagna just nu!) får du kanske som svar, medan de alla tre blänger ilsket på dig, och återgår till fumlandet. När någon av de sedan tar förnuftet till fånga (efter att ha tagit väldigt god tid på sig) och anser att du nu är “värdig” att få betala, snäser denne att du kan komma till kassan. Ilsket roffar medarbetaren åt sig pengarna och du förbannar dig själv över varför du envisas med att handla i butik, när amazon och ebay finns.

Varför är man så lättretad i Berlin? Varför känner man ett ständigt behov av att slänga sig med syrliga kommentarer? Eller är det helt enkelt så att vi svenskar räds för att uttrycka vår irritation så pass mycket att vi hellre håller allting inombords (för att sedan hemma vid det trygga matbordet spy galla på allt och alla man har stött på under dagen)? Inte vet jag, men jag börjar inse att jag mer och mer börjar utvecklas till en fullfjädrad berlinare. Jag är inte rädd att ge ogillande blickar samtidigt som jag världsvant skakar dömande på huvudet. Nåväl, det var mina tankar för idag det. Snart ska jag susa vidare för att uträtta ärenden på posten….önska mig lycka till – det här kan sluta illa!

Vill du läsa mer om kulturella skillnader, kan du läsa min lilla guide som tar dig med på en färd genom en tysk matbutik.

Tjo-flöjt!

p20802621.jpg

Kulturbrauerei

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

7 thoughts on “Kulturkrock del 2

  1. Ja ja Annelie, välkommen i klubben.. Enda som hjälper är att bara shoppa i superlyxiga affärer – där finns det service och vet inte varför men min pension och deras priser funkar liksom inte ihop. Och när du sen är hemma i Sverige och fortsätter som i Berlin – oj, då blir folk förfärade och min syster brukar väsa åt mig när jag är i farten “Men va inte så ablans tysk va!!!” Här i Berlin måste man ha bra nerver och vara ständigt i balans, annars går du under..

    1. Haha! Ja, jag kommer på mig själv ibland sucka och stöna för minsta problematik. Häromdagen var det en kvinna som råkade slänga sin halsduk lite väl dramatiskt så att den slog till mig lite snabbt i mitt ansikte, varpå jag utbrister i ett “NA TOLL!!!” vad håller på att hända med mig???

  2. Jag råkade ställa mig i fel kö i delikatessdisken på Schönhauser Allee Arcaden och fick mig en rejäl utskällning. Det var lite roligt, tyckte jag. Att man kan bli så upprörd över att någon står i fel kö, när jag var den enda som stod i den.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *