Föräldrapenning i Tyskland

Väntar du barn i Tyskland? Grattis! Nu väntar en hel del härliga besök på diverse myndigheter. Jag tänkte härmed göra en liten introduktion till hur det fungerar med föräldrapenning i Tyskland. Det är inte nämligen så “busenkelt” som man skulle kunna tro, he he..he. Föräldrapenning kallas på tyska Elterngeld och sedan 01.07.2015 finns även Elterngeld Plus för att förvirra till allting ytterligare. Nejdå, Eltergeld Plus är faktiskt en vettig och smart grej om föräldrarna eller föräldern vill kombinera föräldraledigheten med ett deltidsjobb. Jag återkommer till det ett stycke nedanför. Om enbart en förälder väljer att vara hemma med barnet har man rätt till 12 månader betald föräldraledighet. Däremot kan man få två ytterligare månader för partnern, s.k. partnermånader, där denne också får föräldrapenning. Totalt får man vara föräldraledig i 3 år per barn.

Absoluta minimibeloppet ligger på 300 Euro per månad, och det har alla som är hemma med barnet efter födseln rätt till. Högsta beloppet ligger på 1800 Euro per månad och här kan du räkna ut hur mycket du kommer att få. I väldigt runda och förenklade svängar kan man säga att du får 65 % av bruttoinkomsten från det senaste 12 månaderna.  Har man redan barn hemma under 3 år eller två barn under 6 år sedan innan tillkommer Geschwisterbonus (syskonbonus). Denna ligger på minst 75 Euro och maximalt på 180 Euro, dvs maximalt 10 % av föräldrapenningen.

Nu kommer vi in på detta med Elterngeld Plus. Vad är det egentligen? Jo, låt oss säga att du vill kunna kombinera deltidsjobb med föräldrapenningen och på så sätt förlänga den, då är det här rätt kombination för dig. Men det ska understrykas att man måste släpa iväg sig till Jugendamt och rådgöra med någon anställd, ty detta är inget man ska ta lätt på.

Vill du läsa mer om hur det är att ha barn i Tyskland kan du läsa mina tidigare inlägg här.


Tack och hej!

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *