Läppstiftsmuseum i Berlin

Läppstiftsmuseum är måstet med stort M för läppsiftsfantasten. Här finns ALLT i läppstiftsväg. För den sminkintresserade är ett besök på detta museum ett måste under Berlinvistelsen. Allt från hur läppstiftet sett ut och utvecklats genom historien till sällsynta limited editionutgåvor. Läppstiftsmuseum ägs och drivs av René Koch. Han föddes i samma stad som drottning Silvia, nämligen Heidelberg, men flyttade så småningom till Berlin. Han har en minst sagt gedigen karriär bakom sig inom skönhetsbranschen och har bland annat varit chefsmakeup-artist på Yves Saint Laurent, och har valt att ställa ut sin enorma samling med läppstift och andra vackra konstföremål relaterade till smink.


Museet erbjuder flera olika guideturer på både tyska och engelska. Själva lokalen där museet huserar, är inte en vad man kanske skulle klassa som en klassisk museumsbyggnad, utan är en stor och pampig sekelskifteslägenhet från 1901 med höga tak och en stark Marlene Dietrich-feeling. Man ska dock känna till att man inte bara spontant kan klampa in på museet, man måste först boka en tid för guideturen, vilket man kan göra på museets hemsida. De har tre olika turer och beroende på vilken tur man väljer är besökarantalet mellan 6-15 personer. Gemensamt för alla turer är att de alla börjar med en rundtur genom museet. Sedan börjar det roliga – här finns en sminkstudio som låter besökarna testa och experimentera med all världens smink, få personliga tips och råd av René, skapa ett personligt puder från grunden – en perfekt aktivitet för möhippan kanske?!

Målgrupp till detta museum är framförallt personer som är intresserade av smink (barn kanske inte är rätt målgrupp då det är mycket stillasittande uander rundturerna – René rekommenderade en ålder på minst 14 år), men för den oinvigde finns det mycket intressant information att inhämta. Visste du till exempel att olika slags människor attraheras av olika slags färger på läpparna? Detta var ett litet tips jag fick av René. För er i datingsvängen rekommenderar han att föra loggbok över vilken typ av läppstift du använde en viss dag och vilken slags människa du då drog till dig. Hade du en dålig date kanske det helt enkelt berodde på att människan du datade inte “matchade” med din läppstiftsfärg. Eller så var hen kanske bara ett rötägg. Vad vet jag. Dessutom äter en läppstiftsbärare i snitt upp 3-5 läppstift under en livstid. Yum!

René rekommenderar alla sminkbärare att ha 5 olika slags läppstift:

  • Ett nudefärgat
  • Ett care & repair att använda under natten
  • Ett pastellfärgat
  • Ett business-stift
  • Ett glammigt stift

Jag vill inte avslöja allt för mycket då jag tycker att museet verkligen förtjänar ett besök, men en rolig detalj är att Siw Malmqvists läppstiftsavtryck hänger inglasad på en vägg tillsammans med andra kändisars som René har sminkat, såsom Bonnie Tyler.

Museet hittar ni på Helmstedter Straße 16, nära tunnelbanestationen Berliner Straße.

Ha en fortsatt trevlig lördag!

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

4 thoughts on “Läppstiftsmuseum i Berlin

  1. Har nyss börjat följa din blogg. Kommer att åka ned från Umeå och provbo i Berlin. Vill absolut besöka detta läppstiftsmuseum, tack för tipset!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *