Fiska i Berlin och i Tyskland

Det här med fiske i Tyskland är ett lite klurigt ämne som jag tänkte reda ut här och nu. Detta är alltså ingen säljande harang med budskapet “kom och fiska i Berlin!” – tvärtom nästan. Det är dyrt och komplicerat. Dessutom finns det inte vattendrag i all oändlighet att välja och vraka på, det blir ganska trångt på sina håll. Det är väl just därför tyskarna är så tokiga i att åka och fiska i Sverige.
Och hur kommer det sig då att jag kan en massa om fiske i Berlin. Jo, det ska jag säga er. Jag har en sambo som är inte bara lite intresserad av fiske – jag är redo att gå så pass långt och säga att han är fanatisk när det kommer till detta ämne. Nu har han dessutom börjat tillverka egna fiskedrag….

Marcel med gäddan i högsta hugg

För att få fiska i Berlin, eller “angeln” som det heter på tyska, får man ganska omgående smaka på byråkratins beska bismak. Det krävs först en slags licens där du måste klara ett teoriprov. Denna fischereischein går på ca 200 euro. Men bara för att man har den betyder inte det att man får gå till första bästa sjö och i godan ro sätta dig ovh meta. Nix, sedan måste du även köpa medlemskap i olika föreningar som tillåter fiske i olika sjöar och floder. Här hittar ni fiskeföreningar och dylikt som säljer dessa kort. En tredje sak man också måste hålla reda på är att man inte får fiska efter vissa slags fiskar på höst/vinter/vår så ni kan ju tänka er att det blir ganska fullknökat på somrarna längs vattenbrynen. Om ni skulle råka se några mystiska typer under en bro i berlin någonstans vid Spree, behöver ni förmodligen inte oroa er. Det är nog bara några fiskare som väntar på gammelgäddan. Jag har fått lära mig att det är under broarna de stora baddarna håller till. Summan av kardemumman är alltså att det förmodligen inte lönar sig med att skaffa fiskelicens om man inte planerar att bo i Berlin ett längre tag. Annars finns det ett så kallat endagskort för turister som gäller i Brandenburg. Det kostar 13 euro per dag och 25 för en vecka. För det behövs ingen fiskelicens. Det kanske kan vara något om man vill pröva fiskelyckan i närheten av Berlin?

Marcel med...någon fisk i högsta hugg.

Kika även in på min sambo Marcels Facebook-sida “Raubfischjäger Berlin” och häng med på hans storslagna fiskeäventyr på de berlinska farvattnen…

Tschüss ?

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *