Kulturkrock del 3

Hur många gånger har man inte sett döden i vitögat när man helt oskyldigt vankat fram på Berlins trottoarer? Allt för många gånger, om du frågar mig! Cykelkulturen, om det nu finns något sådant uttryck (om inte, myntar jag det här och nu!) i Berlin skiljer sig gentemot den som råder i “småstadsidyllen” (jaja, man får nya perspektiv när man flyttar till kontinenten) Stockholm.

För det första är okunskapen om att cykeln har en ringklocka illavarslande stor. Har man däremot tagit reda på att cykeln fasktiskt har en ringklocka, verkar det som att alla cyklister har fått stränga instruktioner om att hålla labbarna borta från dem! För det andra cyklar gärna cyklisterna på gångbanorna och trottoarerna, ty, vad som oftast sker är att när jag går med min barnvagn (och barn, ska tilläggas!) är att jag kanske då och då behöver  stanna till. Eller så kanske jag börjar svänga lite till höger för att jag helt enkelt inte har lust att klafsa rätt igenom en djup och lerig vattenpöl och stå där med ett par fördärvade skor och kalla blöta fötter. Men vad händer då – jo! Först hörs ett gnisslande, skrikande läte som endast kan uppstå när ett fordon (i detta fall en cykel) bromsar från en hastighet som får en galopphäst på en kapplöpningsbana att se lika långsam ut som en lus på tjärad sticka. Detta följs av ett rytande, gastande och gormande där sedan en svordomssalva som skulle få satan själv att vända sig i graven tar vid. Hut är vad man ska veta! Skulle man för all del påpeka eller tipsa om att cyklisten kanske kan tänka sig att plinga och inte cykla så fort nästa gång de får för sig att cykla i hastigheter á la Tour de France på en simpel trottoar, då får man veta att man lever, det ska gudarna veta! För det är jag som minsann ska se mig för innan jag ställer mig “i vägen” för den stackars arma cyklisten som kommer farande, och hörs sen!

Trevlig helg på er!

Lär mer om Kulturkrock del 1 & Kulturkrock 2

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

2 thoughts on “Kulturkrock del 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *