Bada i Berlin

Ska du resa till Berlin i sommarhettan och funderar på om det går att bada i Berlin? Då ska jag säga dig en sak; det gör det absolut! Det skiljer sig visserligen mot de lugna luftiga svenska stränderna – här måste man vara ute i god tid om man inte vill ligga skavfötters med en och annan barnfamilj med sandsprättande högljudda ungar som ränner runt varv efter varv efter varv. I dagens inlägg skulle jag vilja tipsa om några badställen och sjöar i och strax utanför Berlin som svalkar fint under soliga och svettiga dagar. Är det däremot lite regnigt och ruggigt, kanske det skulle sitta fint med ett besök på Tropical Islands?

Badeschiff

En pool som ligger placerad i självaste floden Spree utanför Arena Club. Hit är det sig enkelt och ta, och utsikten är fantastisk. Badeschiff är inte bara en pool utan erbjuder också ett strandområde med plats för totalt 1200 pers. Under badsäsongen erbjuder de även yoga, live-musik och stand-up-paddling. Mitt tips är att bege sig dit i skymningen för en spektakulär utsikt över den ikoniska Oberbaumbrücke och Fernsehturm i fjärran – oslagbart! Inträde för vuxna är 5,50 Euro, barn 6-12 år 2 Euro och barn under 6 år går gratis. Närmaste station är S-bahn-stationen är Treptower Park.

Badeschiff - pool i berlins city
© Badeschiff

Läs mer: 100 saker att se & göra i Berlin

Haubentaucher

Haubentaucher, eller på svenska “skäggdopping” (vet inte vad som låter märkligast av de två benämningarna) är den där lite lustiga fågeln med en tofs på huvudet som man oftast ser dyka ner i djupet på jakt efter fisk. Detta är alltså ännu ett badställe i city, nämligen beläget på självaste partystråket Revaler Strasse 99. Här samlas Berlins grädda, det vill säga de käckaste, fräckaste hipsters du kan tänka dig, för att synas på rätt ställe. Inträde: 6 euro för vuxna. Det här är inte stället för barnfamiljer, bege dig då hellre till Badeschiff eller Plötzensee.

Liepnitzsee

Detta är absolut inget hemligt smultronställe vid det här laget, men förtjänar alla gånger att vara med på den här lilla badlistan. Det här är en sjö som är helt outstanding i flera aspekter. Dels är den otroligt klar och ren, men kan se flera meter ner och den är tro det eller ej helt turkos! Står man vid stranden och dagdrömmer lite kan man nästan få för sig att man är vid Medelhavet. DOCK är vattnet rätt…friskt (läs kallt som attan), så badkrukor undanbedes. Något jag rekommenderar är att ta färjan över till den lilla ön som befinner sig mitt i sjön. Färjan går ofta och kostar en liten, liten slant. På den lilla ön hittar man både en FKK-strand (Freikörperkultur = nakenbad) och “vanliga” stränder. Lite svårt att ta sig fram på ön med barnvagn, så här rekommenderas bärsele om man har mindre barn. Dock är det lite knivigt att ta sig hit med kollektivtrafiken, eller det dröjer åtminstone ett ganska bra tag MEN det är det värt! Ta tåget till stationen Bernau, och byt därefter till buss 903 till Ützdorf.

Plötzensee

För den som vill ha lite mer autentisk badupplevelse men samtidigt inte vill åka land och rike runt för att hitta en svalkande oas står Freibad Plötzensee till förfogande. Här får man sannerligen uppleva hur det är att vid en Berlinsk strand, ett så kallat Strandbad. Är man inte här i god tid, och då menar jag kl 10 på förmiddagen, kommer man förmodligen att befinna sig i en orimligt lång kö för att vänta på att få betala inträde till det inhängnade området. Visserligen är det välskött och det finns fina caféer och gott om städade toaletter, så man får åtminstone valuta för pengarna. Dessutom är det mycket barnvänligt – långgrunt och varma badtemperaturer. 5 Euro per vuxen och 11 Euro för en familjebiljett – hit åker man på bästa sätt med spårvagnslinje M13 eller M50 och kliver av vid stationen Virchow-Klinikum.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kleiner Müggelsee

Detta är, mina damer och herrar, en riktig liten pärla. Det beror nog främst på att det ligger lite “off”, men låt dig inte skrämmas! Lilla Müggelsee ligger fortfarande i Berlin och kan gärna kombineras med ett besök i Altstadt Köpenick, med andra ord en ypperlig dagsutflykt för hela familjen när man samtidigt vill passa på att bada i Berlin. Stranden är fantastisk om jag får säga det själv. En halvmåneformad sluttning som kan liknas med en grekis amfiteater, fast i sandstrandvariant dårå. Ett stort plus är den lilla glassbåten som åker fram och tillbaka över sjön för att erbjuda varma badgäster svalkande glass. För att åka till Kleiner Müggelsee tar man först S-bahn till Köpenick för att sedan byta till buss x69 och åka till slutstationen Odernheimer Strasse.

Sacrower See

I närheten av Potsdam, precis vid gränsen där Berlin och Brandenburg hittar man Sacrower See. En liten men naggande god sjö som ligger högt upp på många topplistor när det handlar om badsjöar i Berlin och Brandenburg. Här behöver man tack och lov inte betala inträde, och det finns även en restaurang med uteservering och en enklare kiosk som säljer (föga förvånande) pommes, öl och glass. Likt de flesta andra sjöar i närheten av Berlin gäller det att vara där i ottan (nåväl, i god tid åtminstone) och slänga ut badlakanet eller solstolen för att kunna paxa sin lilla strandyta. Ta buss X34 från S-bahn-stationen Messe Nord och gå av vid Hottengrund. Därifrån är det sedan 2 kilometers promenad. Passa såklart på att besöka Potsdam när du ändå är i krokarna!

Wannsee

När det kommer till kritan är nog Strandbad Wannsee en av de mest välbesökta stränderna under sommarhalvåret i Berlin. Här samlas soldyrkare, barnfamiljer, livliga tonåringar och allt däremellan för att svalka sig i den Berlinska hettan som i de flesta fall råder i juli & augusti. Även vid detta Strandbad här är det inträde som gäller – 5,5o euro/vuxen. En stor fördel är dock att badet ligger en 10 minuters promenad från S-Bahnstationen Nikolassee, vilken man smidigt når med tåglinje S7. Väl värt ett besök som gärna kan kombineras med en utflykt till Potsdam.

Weisensee

Denna runda lilla ankdamm är ett bra alternativ när man är ute efter varmt badvatten där man inte behöver betala ett öre för att få tillgång till en strand. Visst, det finns också ett strandbad som man känner för det, men jag ville bara göra er uppmärksamma på att man kan slå sig ned helt gratis på stränderna mittemot betalstranden. Är man dessutom ett fan av TV-serien “Weissensee” kanske man vill få sig en glimt av vart den spelades in. Jag måste då tyvärr meddela att den till största del spelades in vid ett vattendrag vid namn Havel, som inte alls har särskilt mycket att göra med Weissensee då Havel ligger i västra Berlin. Men med de orden tycker jag ändå att Weissensee är väl värt ett besök, då det är omgivet av fina parker och promenadstråk. Ta spårvagnslinje 12 eller 27 och gå av vid Falkenberger Str/Berliner Allee.

Hoppas ni fått lite tips och inspiration när det kommer till det svalkande temat “Bada i Berlin”. Jag återkommer med fler tips – var så säkra! I bloggen hittar ni även bland annat tips om vad man kan göra under en weekend i Berlin med barn och vart man hittar de mysigaste caféerna i Prenzlauer Berg.

Trevligt Beach-häng!

Share on Facebook17Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

4 thoughts on “Bada i Berlin

    1. Kul att du gillart! Du som har bott här “ett tag” nu, har du några små smultronställen du vill dela med dig, eller håller du dem helst för dig själv för att slippa proceduren “hitta ledig strandplats utan att behöva skeda med en spritt språngade naken främling”? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *