Berlinweekend med barnen – tips för de yngre barnen

Planerar du en berlinweekend med barnen? Kul! Berlin är nämligen ett helt fantastiskt resmål för barnfamiljen – oavsett åldrar på barnen. Det kryllar av spännande aktiviteter för både små och stora och i dagens blogginlägg skulle jag vilja tipsa om roliga aktiviteter och saker att göra för de yngre barnen där hela familjen får vara med, då jag vill påstå att jag tycker mig ha ganska stor expertis av temat “barn i Berlin“. En berlinweekend med barnen är ett perfekt sätt för hela familjen att få uppleva kontinenten utan att behöva resa superlångt. Möjligheterna är nästintill oändliga i Tysklands huvudstad och det dyker ständigt upp nya intressanta utställningar, event och sevärdheter – det är helt enkelt upp till dig att välja och vraka! Psst, reser du med äldre barn till Berlin har jag knåpat ihop en guide för er också.

Lekplatsen vid Fröbelstrasse
Lekplatsen vid Fröbelstrasse

Små barn i Berlin

Lekplatser i Berlin

Vissa kanske blir stressade av bara tanken på att resa med små barn. Fördelen med att resa till Berlin är att det är en förhållandevis kort och bra flygtur att börja med, innan man får för sig att resa till exempelvis Thailand. Det första tipset jag vill ge är lekplatserna i Berlin, vilka ibland kan liknas med små nöjesfält i barnens ögon. Visste ni till exempel att det finns hela 1850 lekplatser som står till förfogande för små leksugna kids?! Är man på promenad i staden och börjar märka att motivationen hos de små börjar tryta kan man gärna ta en liten avstickare till en lekplats, som förmodligen befinner sig inom räckhåll. Jag skulle vilja dela med mig av en helt fenomenal lekplatskarta som visar vart lekplatserna i Berlin befinner sig. En helt fantastisk egenskap som den här sidan har är den lilla ankan man kan klicka på längre ned i vänsterspalten – trycker man på den dyker nämligen alla lekplatser med vattentema upp sorterat i de olika stadsdelarna, dvs lekplatser där barnen i någon forma kan leka med katten. Det kan vara mindre plaskbassänger eller lekfontäner. Jag kan minst sagt säga att jag blev frälst när jag första gången kom i kontakt med den här kartan.

Bondgårdar för barn

Det kanske kallas för 4 H-gårdar på svenska, men detta är verkligen något som passar perfekt för de yngre! Jag skulle vilja rekommendera 3 stycken som jag själv har besökt och som har varit mycket populära för barnen. Den första är Moritzhof, som jag tidigare skrivit om. Den är perfekt att besöka när man ändå befinner sig i city då den ligger ett stenkast från Mauerpark. Nummer två är Kinderbauernhof Pinke-Panke – den här bondgården/pysselhörnan deluxe lämpar sig både för de allra minsta men även för de lite äldre barnen. Förutom en massa söta djur att titta på finns även en stor slöjdhörna där man får vara med på olika projekt och bygga exempelvis fågelholkar och annat roligt! Hit tar man sig på bäst sätt med S-bahn till stationen Wollankstrasse. Bondgård nummer tre befinner sig i Lübars (fortfarande i Berlin) och heter Alte Fasanerie. Här finns det gott om djur att betrakta, en egen frukt och grönsaksodling med tillhörande gårdsbutik, en trevlig restaurang och café och en biodling där barnen får lära sig allt om bin. Ta buss X21 från U-bahnstation Jakob-Kaiser-Platz. Självklart är dessa besök gratis!

Alte Fasanerie
© Visit Berlin – Alte Fasanerie

Eltern-Kind-Café

Det här har jag skrivit om flertalet gånger men det tåls att nämnas igen. Vad passar bättre en regnig dag än att passa på att besöka ett föräldra-barns-café? Dessa caféer är vanligt förekommande i Berlin och erbjuder mat och dryck för både bebisar, småbarn och vuxna mat och dryck. Caféerna är anpassade till små barn och deras vilda lekar – här behöver man heller inte oroa sig för sura miner från andra cafégäster om ditt barn är något högljutt – alla sitter ju i samma småbarnsbåt. Vissa av caféerna har små shoppar eller erbjuder kurser till både barn och vuxna. Googla bara eltern-kind-café så kommer du hitta en rad olika caféer i Berlin.

Freche Freunde
Freche Freunde

Museer & attraktioner för barn

U-bahnmuseum

Vilka barn gillar inte tåg, bussar och tunnelbana? Nej precis – förmodligen inte många! För de som däremot älskar tunnelbana finns ett mycket spännande museum; Das Berliner U-bahnmuseum. Här finns mycket intressant att kika på och för barn under 12 år är inträdet endast 1 Euro. Museet är beläget precis invid U-bahnstationen Olympia Stadion (linje U2). Tyvärr har de bara öppet på den andra lördagen varje månad mellan kl. 10.30-16, så det gäller att pricka rätt!

Deutsches Technikmuseum

När vi ändå är inne på temat kollektivtrafik måste man definitivt besöka det tekniska museet, och då syftar jag speciellt på den avdelning som inhyser en unik samling med historiska kollektivtrafiksfordon. Här hittar man bland annat Europas äldsta spårvagnsfordon, gamla kartor över hur spårnätet har sett ut från det att det anlades och sedan utvecklats under DDR-tiden till nutid, och. Det bästa av allt när man ska besöka detta garage, eller vad man ska kalla det för, är att man kan åka dit med ett gammeldags tåg från 1930-talet som avgår från Tekniska Museet. Detta ingår i museumbiljetten och om man vill besöka just denna avdelning av museet, dvs garaget med gamla kollektivtrafiksfordon, ska man bege sig till Berlin i september. Det är kommer nämligen vara öppet varje söndag kl 10.30-17.30. Men oavsett om man tänker resa till Berlin i september eller ej är det tekniska museet absolut värt ett besök, de har en massa intressanta utställningar både för barn och vuxna.

I garaget för kollektivtrafik
I garaget för kollektivtrafik © SDTB / Steinert

Legoland

Ett perfekt besöksmål en regnig dag. Detta Legoland är ett inomhuscenter som ligger vid Sony Center, precis vid Potsdamer Platz. Litet (i jämförelse med det danska självfallet) men naggande gott. Här får barnen besöka Legofabriken, bygga själva, se på storslagna miniatyrer av Berlin, åka karusell och annat som barn älskar! De har även en legoshop vid utgången där man kan göra ett och annat legofynd. Det rekommenderas att man köper biljetten online då man kan spara några Euro samt att man slipper köa.

Naturkundemuseum

Även detta museum är lämpligt för både små och stora och det stora dragplåstret är dinosaurieutställningen som fascinerar de allra flesta. Här kan man se “kändisen” Tristan Otto, eller snarare skelettet av den enda T-Rex som påträffats i Europa. Andra utställningar man hittar är den nya papegojutställningen om aror, en utställning om kosmos och universum och den klassiska utställningen med uppstoppade djur, där man får sig en makaber syn när man stöter på den taffligt uppstoppade isbjörnen vid namn Knut, ni vet han som var så känd för si sådär 8 år sedan.

Dinosaurieutställningen
© Naturkundemuseum

Little Big City Berlin

Det här är en väldigt ny attraktion som är perfekt för barnfamiljer med yngre barn. Här väntas en miniatyrvärld, eller snarare miniatyrstad, där Berlin skildras – från grundandet av staden för cirka 900 år sedan till nutid. På hemsidan står det att attraktionen rekommenderas för barn med en ålder på minst 6 år, men jag har själv varit där med en 1- och en 2-åring och det gick finemang! Det finns hur mycket roligt som helst för de små att kika och känna på. Little Big City Berlin hittar man på baksidan av Fernsehturm, nära Marienkirche.

Det var det hörrni! I nästa del tänkte jag inrikta mig mer på de lite äldre barnen och familjevänliga restauranger som kanske kan inspirera till en Berlinweekend med barnen.

Auf Wiedersehen!

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

6 thoughts on “Berlinweekend med barnen – tips för de yngre barnen

  1. Intressant inlägg. Har varit sugen på att åka till Berlin med min son, mycket på grund av att vi läste nånstans om Lego-stället. Ska spara det här inlägget tills dess att vi verkligen kommer iväg! 🙂

    1. Vad kul att du tyckte det var intressant. Är det något annat som du undrar över när det kommer till temat “besöka berlin med barn” så svarar jag gärna 🙂

    1. Hej! Vad skojigt 🙂 Berlin är verkligen perfekt att resa till med småbarn. Det finns så många caféer och restauranger som är barnvänliga. Rekommenderar verkligen lekplatserna i stadsdelen Prenzlauer Berg!

    1. Hej! Kul att du gillade det. Det är superlätt att ta sig fram med barnvagn. Det är bara på ett fåtal stationer som det inte finns någon hiss på, men det ser man klart och tydligt på tunnelbanekartan. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *