Det här med gentrifieringen i Berlin

Gentrifiering i Berlin © Kai-Uwe Heinrich

Nästan dagligen snubblar jag över debatter i berlinska tidningar som alla berör temat gentrifiering i Berlin. Nu senaste läste jag en artikel som handlade om att det börjar dyka upp fler och fler restauranger med kypare som enbart snackar engelska (artikeln är på tyska). En vild debatt uppstår rätt omgående där två tydliga läger uppstår; de som tycker att det är förskräckligt och de som inte kunde bry sig mindre och tycker att det tillför staden något extra.

Gentrifiering i Berlin © Kai-Uwe Heinrich
Gentrifiering i Berlin © Kai-Uwe Heinrich

Framförallt i stadsdelarna Mitte, Kreuzberg och Neukölln börjar det ploppa upp allt fler restauranger, och startups för den delen, där det nästan uteslutande talas engelska. Två restauranger där det bara har talats engelska som jag kan komma på på rak arm är hamburgerhaket The Bird i Prenzlauer Berg och Djimalaya i Mitte. En CDU-politiker har yttrat sig om hur beklagligt han tycker att det är att servicen i vissa restauranger i Berlin endast ges på engelska. Vad tycker jag om saken? Jag tycker nog att det finns större problem som gentrifieringen i Berlin bidrar till. Jag tycker i grund och botten att man bör lära sig det språk som talas i det land man väljer att bosätta sig i, men samtidigt känner jag att Berlin ska vara en stad för alla!

"Schwabe verpiss dich" © dpa
“Schwabe verpiss dich” © dpa

Ett större problem Berlin tampas med tillika ständigt återkommande debatt är de stigande bostadspriserna och bostadshyrorna vilket tvingar ut många av de berlinare, som bott i staden hela sina liv, längre ut i Berlins förorter eller kanske till och med Brandenburg. Det har skett enormt mycket de senaste 10-15 åren i Berlin. Länge handlade debatten om att investerare från bundeslandet Baden Würtenberg kom till Berlin och såg stora möjligheter att investera i gamla nedgångna hus, vilket ledde till groteska hyresökningar. Stadsdelen Prenzlauer Berg är ett väldigt tydligt exempel på gentrifieringen så en väldigt stor andel har ursprung i andra delar av Tyskland (ofta Baden Würtenberg) eller till och med i andra delar av världen (jag inräknat). Så ja, ja förstår att många berlinare tycker att det är trist att det ser ut som det gör, samtidigt som jag själv är en del i gentrifieringen i Berlin och anser att Berlin är den stad den är just tack vare dess stora mångfacetterade kulturella utbud.

Här bjuder jag på ett passande musikstycke av min favvis MARTERIA <3

Vad tycker du om gentrifieringen i Berlin?

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *