Hausschuhe

Hausschuhe

Jag har många gånger funderat på vad den absolut mest tyska företeelsen är. Ännu har jag inte kommit fram till något konkret, men något som i alla fall kommer högt upp på listan är… *trumvirvel* Hausschuhe! Med andra ord tofflor. Ja, exakt – tofflor. Ett vanligt scenario där ett par Hausschuhe kommer in i bilden kan se ut på följande vis. Du är hembjuden till en tysk bekantskap på en middag, och knappt har du hunnit plinga på innan du hör att någon med bestämda kliv närmar sig. En liten glipa mellan dörr och dörrlist bildas och där – DÄR SER DU DEM!!! Någon står och viftar frenetiskt med ett par, just precis, ett par Hausschuhe. Det är nämligen alltid så (nåväl, till 90 %) att när man är hembjuden till en tysk person är det dennes plikt att på klassiskt tyskt manér erbjuda gästen ett par tofflor. Ofta befinner sig en rejäl byrå i hallen med ett imponerande utbud av prydligt sorterade Hausschuhe i olika färger och former för att passa alla slags fotstorlekar efter årstid. De får gärna vara rutiga eller ha någon naturnära färg (kom ihåg ,*generaliserar* den äldre generationens tyskar gillar att bli ett med naturen genom att klä sig i naturnära färger). Det är ingen idé att försöka tacka nej om du blir erbjuden ett par Hausschuhe, här trugas det ända in i kaklet tills du som gäst får känna dig besegrad och trumpen sätta på dig de, ibland ganska gräsliga, skodonen.

Hausschuhe
Hausschuhe

Först tyckte jag att detta var så fjantigt det kunde bli, men snart inser man faktiskt att det inte alls är så dumt då golven i Berlin och förmodligen i Tyskland i allmänhet är fruktansvärt kalla. Testa bara att gå in i ett badrum en kall novemberdag utan ett par Hausschuhe vet ja, jo jag tackar för kaffet jag! Inte utan mina Hausschuhe – så det så!!!

Läs mer om andra tyska tokigheter: Hur man handlar på en tysk matbutik och om kulturkrockar.

Trevlig Helg!

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *