Att cykla i Berlin – Olika typer av cyklister

Att cykla i Berlin är inget för nybörjare – det ska gudarna veta! Det finns mycket att hålla reda på om man vill cykla och komma fram till målet med livhanken i behåll. Här kommer några matnyttiga tips till er som vill kasta er ut i Berlins hänshynslösa trafik och som samtidigt vill klara av det utan diverse sjukhusbesök och läbbiga skrapsår. Först och främst gäller det att hålla reda på tre olika slags cyklister som susar fram genom Berlin, och dessa presenterar jag nu här nedan;

1. Trottoarcyklisterna

Den här cyklisten cyklar alltså gladeligen på trottoaren i tron om att hen är vilken annan fotgängare som helst. Ofta smyger de sig inpå en utan att göra det minsta väsen av sig och sicksackar världsvant fram mellan tultande småbarn och andra inte ont anande människor som rätt vad det är kan få sig en rejäl smocka om “oturen” skulle vara framme. Det som kännetecknar trottoarcyklisten är den nästintill obefintliga användningsfrekvensen av cykelns ringklocka. I 9 av 10 fall hör man nämligen inte alls när de swishar förbi, det verkar nämligen råda något slags ringklockeförbud hos denna grupp av cyklister! Dessa rackare är till skillnad från grupp 2 (cykelbanecyklisterna) inte särskilt lättretade. Det klart att man får räkna med en och annan svordom och en näve som ilsket hytter i luften om man som fotgängare helt oförutsett tar ett steg till höger (här måste man som fotgängare alltid vända sig om minst två gånger när man får för sig att byta riktning på trottoaren om man inte vill ha ett cykeldäck som kilar sig in mellan skinkorna)

2. Cykelbanecyklisterna

Denna grupp är alltså de som håller sig “där man ska”, d.v.s. på cykelbanan, men tro absolut inte att de är mindre farliga för det! Det är nämligen bokstavligt talat en skör tråd mellan trottoar och cykelbana på vissa ställen, vilket i värsta fall kan leda till en smärre krock om man som fotgängare går för nära. Denna grupp ringer mer än gärna med ringklockan och är inte rädda för att avfyra högljudda svordomssalvor till de som inkräktar på eller kommer för nära cykelbanan.

3. Bilvägscyklisterna

Dessa cyklister lever i tron om att de faktiskt är ett slags fordon, och förmodligen ett sådant i Ferrari-klassen. De accelererar groteskt snabbt och tar ingen notis om rödlysen eller annat snicksnack-nonsens. De ska FRAMÅT – SCHNELL och de som åker 1 km/h för långsamt före dem skall UR VÄGEN!!! Hjälm är här ett främmande begrepp (likt hos alla andra cyklistgrupperna visserligen), men det är inget som rör dessa hårdnackade gamla rävar i ryggen (förmodligen skulle väl den bromsa den upp farten genom det höga lufttryck som bildas hos den framsusande cyklisten).

Läs mer: Cykla i Berlin, åka kollektivtrafik i Berlin for dummies & handla i Berlin for dummies

Cykla lugnt!

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

4 thoughts on “Att cykla i Berlin – Olika typer av cyklister

  1. Oh mina “kamp-cyklister” som cyklar för kung och fosterland (eller här blir det väl förbundspresidenten..) och mejar ner allt, mina föräldrar som swischar snabbt förbi med små sköra skallar utan hjälm, gärna inträngda i cykelstolen bak bak mammas/pappas stora rygga.. Ack ja, jag börjar bli en riktig fegis och försöker cykla med livhanken i behåll och är säkert ett stort förtret där jag trampar fram på cykelbana med backspegel och hjälm..
    Och Annelie, du glömde spårvagnsstationerna där man måste korsa cykelbanan för att komma på eller av spårvagnen. Där hänger livhanken i en skör tråd för en cyklist skulle aldrig bry sig om sådana petitesser som passagerare som har RÄTT att stiga av och på utan att bli nedmejade..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *