Jul i Tyskland – Maten

Stollen Foto: http://www.redonline.co.uk

Hur firar man jul i Tyskland?

I mångt och mycket liknar den tyska julen den svenska med adventsfirande, julgran och jultomte. Men vissa saker skiljer sig rätt mycket och det är det jag vill gå in på i det här inlägget! Det mest intressanta, om ni frågar mig, är ju de skillnader som finns mellan alla de godsaker som ska inmundigas under julen (japp, viktiga ämnen tas upp i denna blogg!).

Stollen Foto: http://www.redonline.co.uk
Stollen Foto: http://www.redonline.co.uk

Vad äter man under julen i Tyskland?

Gås

Gåsen är lite som Tysklands svar på julskinka. Förutom att den inte serveras på ett julbord tillsammans med drös med andra rätter. Den serveras som huvudrätt, och helst tillsammans med rödkål, grönkål, klösse eller knödel (det skiftar regionalt), brysselkål och en mustig sky. Anka är också ett populärt alternativ, men den mest klassiska rätten är ändå gås. *SPOILER* Det finns även en populär film (Die Weihnachtsgans Auguste) som handlar om just precis en julgås, som hamnar hos en familj som planerar att förtära denna lagom till jul, men barnen lär sig snabbt att älska fjäderfät vid namn Auguste, så det blir det inget av (han får en tröja att ha på sig och får stanna hos familjen som husdjur)… Kuriosa är att “filmstjärnan” i filmen, gåsen Auguste, dog 2013, 26 år gammal.

Wienerkorv och potatissallad

På självaste julafton snaskas det korv och potatissallad i många av de tyska hushållen. Varför? Inte den blekaste faktiskt… Festligt? Njaa…

Karp

En av de mer äldre tyska traditionerna när det kommer till tysk julmat. Den äldre generationen låter gärna karparna “simma av sig” slammet genom att ett par dagar innan julafton släppa ner dem i badkaret för ett sista dopp. Även denna rätt firas med en “festlig” potatissallad eller gurksallad.

Raclette

En traditionell schweizisk maträtt som letat sig upp i de tyska hemmen. Här grillas kryddiga ostar för kung och fosterland – även på julafton!

Stollen

Stollen är något av de godaste tyska julspecialiteterna jag känner till. Ett limpformat bakverk som kan köpas i 2-kilosvarianter på de flesta tyska julmarknader. Detta bakverk har några år på nacken (rötter som sträcker sig ända tillbaka till medeltiden!!!) och består av en vetedeg med många torkade frukter, russin och marsipan. Låter kanske inte så märkvärdigt MEN DET ÄR DET!!! Nu för tiden finns det många olika varianter av stollen och jag tror jag nog har testat 95 % av dem… hehe.

Lebkuchen

Lebkuchen är likt stollen en riktig gammal rackare till bakverk. De kan se ut på lite olika sett, men oftast är de lite mjuka och sega, och om du frågar mig – inte särskilt jättemumsiga. De är nästan lite bittra och beska i smaken och smakar i vissa fall fasansfullt mycket nejlika – yuck!

Spekulatiuskuchen

Tysklands svar på pepparkakor (eller kanske var det vi svenskar som snodde pepparkakorna från Tyskland en gång i tiden? Förmodligen…).  Godare än lebkuchen i alla fall!

Marzipankartoffeln

Marzipan som rullats ihop till genialiska små bollar som sedan färgats för att se ut som små potäter – genialiskt!

Dominosteine

Små fyrkantiga sötsaker som bland annat innehåller choklad och ett lager gelé. Dessa serveras gärna tillsammans med apelsiner och valnötter på den traditionella jultallriken.

Guten Appetit!

Läs mer: Julmarknader i Berlin

 

Share on Facebook10Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

2 thoughts on “Jul i Tyskland – Maten

  1. För mig är skillnaden att julen i Tyskland är en allvarlig sak. Besinnlich kallas det. Man sitter gärna och ser lite högtidliga och sorgliga ut och det skiljer sig så otroligt från den glada svenska julen där vi dansar runt och sjunger och tjoar och tjimmar (huur stavar man det??). Minns första gången jag tog mina barn och dansade runt – så till vida det gick – granen och sjöng “Små grodorna”. Svärföräldrarna stirrade förskräckta på oss.. Sen saknar jag att man öppnar ett paket och först säger alla “ah” och “oh” innan nästa öppnas och helst ska det vara en vers. Här slänger sig gärna alla på paketen på en gång och på tre röda minuter är paketuppslitande över..

    1. Igenkänning på paketuppöppnandet! Traditionen hos min familj var att vi satt och öppnade ett paket åt gången i tur och ordning, varpå dessa skulle skickas runt så att alla skulle få sig en chans att klämma och känna på det innan nästa paket öppnades. Rekordet var när vi satt uppe och öppnade paket till kl 02 på natten! Hos svärföräldrarna är det “RITSCH-RATSCH-KLAAAART!” som gäller. Noll julstämning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *