Osteria Maria

Bordet när vi anlände

Jag brukar inte vara den som är den som ägnar ett helt blogginlägg åt en restaurang men detta är ett exceptionellt undantag! Jag och Marcel hade en helt otrolig, nästintill surrealistisk restaurangupplevelse på Osteria Maria häromdagen; en italiensk resturang som ligger i Steglitz ett stenkast från S-bahnstationen Rathaus Steglitz i ett lugnt och tämligen anonymt bostadskvarter. Restaurangen befinner sig på en bakgård och gör sig påmind från gatan genom olika färgglada italienska motiv på en husvägg. När man kommer in till innergården är det som om man helt plötsligt har zappats iväg till Italien.

Innergården - Osteria Maria
Innergården – Osteria Maria

Restaurangen har enbart öppet fredag, lördag, söndag klockan 19-00 och den är populär som attan, vilket innebär att bordsreservation är nödvändig. De som anländer lite tidigare än 19-slaget får vackert vänta på innergården, men vad gör väl det när man blir bjuden på en värmande glögg att sippa på i höstmörkret? När man väl träder in i restaurangen möts man av en syn man sent kommer att glömma. Nog för att många italienska restauranger är kända för att vara mysiga och ombonade men detta var något i särsklass! Stämningsfullt och romantiskt med levande ljus, rosor och levande musik i form av gitarrspel från en Eros Ramazotti-liknande karaktär som plöjde igenom SAMTLIGA italienska klassiker; allt från Sole Mio, L’Italiano, Susanna, Gloria… ja ni kan säkert se det framför er. Vi satt säkert 10 minuter och bara stirrade förundrat runtomkring oss – det var så absurt vackert och festligt! Nu väntade en kavalkad av maträtter uppdelat i kategorierna anti pasti, pasta, vindruvor dränkta i Grappa (gud bevare mig…) huvudrätt, efterrätt och håll i er nu – ÖPPEN BAR! Finlandsfärja-stämning? Nej, faktiskt inte! Det må ha befunnit sig ett par sällskap som firade julfest när vi var där, men det var lugnt och städat (tills italienaren var klar med sitt uppträdande och CDn med tyska schlagerhits åkte på, då blev det liv i luckan vill jag lova!).

Bordet när vi anlände
Bordet när vi anlände

Det var en sann gastronomisk upplevelse från början till slut, rätterna kom in med ett jämnt flöde och jag är fortfarande helt förundrad över hur tusan vi fick i oss allt?! Men som sagt, i kombination av att sittningen är 5 timmar lång och allt är så förbaskat gott slinker det mest utan större övertalning ned. En lustig kypare gjorde kvällen än mer oförglömlig och jag kan inte tänka mig att någon gäst kände sig försummad eller besviken under kvällen – här blir man behandlad som en kunglighet!

Det var nästan så att man kunde känna närvaron av Bacchus själv, tack vare alla målningar på diverse vinbägare och allt vin som flödade i lokalen. Det var som om han satt uppe på någon av takbjälkarna och vakade över alla gäster och försåg dem med Jesu dryck.

Restaurangen är väldigt rymlig och kan ta emot nästan 400 gäster! Dock upplever man den inte särskilt stor då den är uppdelad i mindre rum, men det är bra att lägga på minnet om man ska boka bord för ett större sällskap. Hela spektaklet gick på 65 Euro – en struntsumma med tanke på all den fantastiska maten och upplevelsen som helhet. Gör er alltså en tjänst nästa gång ni ska till Berlin och boka bord hos Osteria Maria för en upplevelse ni aldrig ska glömma!

Buona Sera!

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *