Jul vid Potsdamer Platz

Den ståtliga snögubben hälsar alla julfirare välkomna under pompa och ståt.

Jojo, då var det igång, ja – julspektaklet i Berlin anno 2017! Vi klampade idag raka vägen in på Potsdamer Platz där ett fåtal tappra stånd hade slagit upp portarna för att kunna betjäna både hungriga som törstiga själar. Vi kom dit vid 15-snåret, vilket innebar att det fortfarande var ljust. Ändock gick julstämningen inte att ta miste på! Här ragglade det fram glöggstinna turister som åt bratwurst och pommes för glatta livet.

Den ståtliga snögubben hälsar alla julfirare välkomna under pompa och ståt.
Den ståtliga snögubben hälsar alla julfirare välkomna under pompa och ståt.

För den som vill “utmana ödet”  finns en lagom brant backe som befinner sig bakom snögubben att kasta sig utför tillsammans med en vinterinspirerad farkost. Härligt, härligt, men farligt, farligt, som Skifs skulle ha sagt.

Jag, pustande och frustade, tillsammans med en skållhet Glühwein
Jag, pustande och frustade, tillsammans med en skållhet Glühwein (don’t mind min bristande nagelvård, hehe…)

Den tyska glöggen kanske jag också ska höja ett varningens finger för, åt de ovetande själar som aldrig förr har beställt någon. Den kan nämligen bli rätt stark, om man inte håller tungan rätt i mun. Beställer man en Glühwein “mit Schuss” häller de nämligen ner en liten stänkare av valfritt slag. Man märker omgående om glöggen är tillspetsad med något extra, då de ångor, som snabbt letar sig upp i näsborrarna tack vare den kalla vinterluften, är av det slaget som skulle kunna söva en fullvuxen oxe.

Julgranen - Der Weihnachtsbaum
Julgranen – Der Weihnachtsbaum

Då det mesta ännu inte hade öppnat än strosade vi med bestämda steg ned mot julgranen som befinner sig utanför det “flotta” casinot nere vid Stage Theater. Mäktig – men förmodligen ännu mer mäktig när den lyser och glimmar med full styrka när det blivit mörkt. Vi var också inne en snabbis vid Sony Center, men då det fortfarande var ljust ute fanns det inte mycket att beskåda. Hade gärna stannat längre, men det ville sig inte då barnen efter ett par timmar blev tjuriga och bångstyriga och ville hem.

Nåväl, det får bli en annan gång! Jag hoppas kunna lägga upp juliga blogginlägg på löpande band nu i december, då julen i Berlin verkligen är något alldeles extra.

Ho, ho, ho!

Share on Facebook4Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *