Adventslucka nummer 1

Foto: amazon.com

Välkomna damer och herrar till Hemma i Berlins adventskalender! Äntligen är det december och från och med idag får ni chansen att öppna en ny lucka varje dag ända fram till julafton. Det kommer bjudas på recept, kuriosa om den tyska julen och annat smått och gott som kan vara kul att veta. Men nog om det – här kommer den första luckan;

Julgurkan

Ättiksgurkor (som enligt mig smakar huggorm, men det är ju en annan historia) är ett väldigt populärt och omistligt tillbehör på de tyska matborden. Enligt sägnen var det en tyskfödd amerikan som kämpade i det tyska inbördeskriget och som sedermera hamnade i finkan. Väl där insjuknade han och när han låg på dödsbädden bad att han få en inlagd gurka som sista måltid (vem gör det?!) och efter den måltiden tillfrisknade han på ett mirakulöst vis. Som tack hängde han efter det alltid upp en inlagd gurka i granen varje jul.

Julgurkan (die Weihnachtsgurke) är ett omtvistat ämne – har den sina rötter i Tyskland eller i USA? Det verkar vara svårt att riktigt fastställa, men man har hittat bevis för att gurkformade juldekorationer av glas tillverkades i Oberfranken i början på 1900-talet.

Foto: amazon.com
Foto: amazon.com

Den här kitschiga rackaren till julgransdekoration ska enligt traditionen gömmas väl i granen när den hängs upp. Den som sedan på julafton hittar den först belönas ofta med ett extra paket. I USA har denna tradition blivit riktigt stor de senaste 30 åren, men man kan nu för tiden även hitta gurkorna på tyska julmarknader och på exempelvis amazon. Jag ska definitivt slå till på en Weihnachtsgurke i år – tycker att det verkar vara en jättefestlig tradition! Vem vet, kanske är detta nästa stora jultrend även i Sverige? Psst, du kan även prenumerera på blogginläggen för att på så vis bli påmind när det postas något nytt!

Vill du också ha en gurka hängandes i granen?

Källa: http://www.sueddeutsche.de/bayern/weihnachtszeit-kling-guerkchen-klingelingeling-1.128811
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *