Adventslucka nummer 2

Stollen. Foto: kochbar.de

Nu när första advent står för dörren passar det väl fint med ett recept på en mycket populär tysk julklassiker; Stollen. För en marzipandyrkare som mig finns det inte många andra bakverk som slår detta saftiga limpformade åbäke som Stollen. Stollen kan man dessutom göra i en oändlig mängd olika varianter; nougatstollen, mohnstolen, schokoladenstollen etc. För att slänga ihop detta delikata bakverk behöver du cirka 2,5 timmar (vissa saker måste förberedas kvällen innan) till förfogande och följande ingredienser;

(Blir 2 st lagom stora stollen)

Stollen. Foto: kochbar.de
Stollen. Foto: kochbar.de

Degen:

1200 gram vetemjöl

80 gram jäst

4 dl mjölk

600 gram smör

Skalet från 1 citron

3 nypor salt

Fruktblandning:

En skvätt rom eller äppeljuice

600 gram russin (helst gula)

100 gram sötmandel (hackad)

10 gram bittermandel (mald)

150 gram kanderade citronskal (hackade)

100 gram kanderade apelsinskal (hackade)

100 gram socker

10 gram malen muskot

5 gram malen kardemumma

1 gram vaniljpulver

4 gram kanel

2 gram kryddpeppar

1 gram mald nejlika

Och till sist florsocker att pudra stollen när den är klar

Hur man gör:

Man kan med fördel låta russinen stå och dra i rom eller äppeljuice över natten, så att de är riktigt saftiga och fina lagom till det att stollen ska bakas.

Värm först upp mjölken och smöret till 37 grader c i en kastrull. Häll sedan över i en bunke över smulad jäst och rör om tills den lösts upp. Låt dra i 15 minuter.

Rör sedan ned socker, salt, rivet citronskal och till sist mjölet och rör/knåda tills det blir en jämn och fin deg. Blanda sedan i de olika ingredienserna ur fruktblandningen allt eftersom. När allt fördelats jämnt i degen, låt jäsa i 1 timma under en duk i bunken.

När degen är klar, forma då till två jämnstora limpor och låt de jäsa ca 15 minuter till.

Sätt ugnen på 180 grader och när den är tillräckligt varm ska stollarna in i mitten av den. Precis när plåten satts en, häll då en halv kopp vatten i botten av ugnen så att ånga bildas. Detta förhindrar att det bildas en hård skorpa på bakverken. De ska vara inne i 60 minuter.

Precis när plåten tagits ut ska stollarna penslas rikligt med smält smör, och när de kallnat lite kan man börja pudra dem med florsocker.

Nu är de klara, och om man packar in dem i plast- och aluminiumfolie håller de upp till ett par veckor om de förvaras kallt.

Trevlig adventsfika!

Källa: Inspiration är hämtad från chefkoch.de av en person med användarnamnet Rike2.
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

2 thoughts on “Adventslucka nummer 2

    1. Jag gjorde något halvhjärtat försök förra året, men jag iddes inte inköpa alla dessa specialgrejer så istället hivade jag ner färdiggjort marsipan i småbitar. Men i år ska jag banne mig lyckas!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *