Adventslucka nummer 6

Nikolaus von Myra

Ni putsade väl stövlarna igår och ställde dem utanför ytterdörren? Inte? Nähä, då blir det INGA godsaker för er med andra ord. Idag den 6.12 är det nämligen Nikolaustag! Idag får många av de tyska barnen en liten present av det snälle helgonet Nikolaus (men bara om de putsat skorna!). Förr i tiden var det på Nikolaustag som julklappsutdelningen (die Bescherung) skedde, men efter den lutherska reformationen tog Christkind över juklappsutdelningen och då skedde detta på den 24.12 (innan den röde coca-cola-tomten kom in i bilden då).

Nikolaus von Myra
Nikolaus von Myra

Nikolaus föddes i Turkiet någon gång i slutet på 200-talet e.k. Han kom från en rik familj, men hans föräldrar dog tidigt och han kände sig ofta ensam. Legenden säger att han utförde många goda handlingar och till och med mirakel. Han skänkte hela sin förmögenhet till de fattiga och blev sedermera biskop i staden Myra.

En av de mer kända historierna om Nikolaus goda dåd utspelar sig i Nikolaus unga år. Historien förtäljer att Nikolaus gick omkring och promenerade i området där han bodde. Han hade promenerat ett bra tag och kommit till ett fattigt grannskap där husen var gamla och slitna. Där upptäckte han ett hus som tillhörde en man med tre döttrar. Döttrarna ville gärna gifta sig men det hade inte fadern råd med, och var därmed väldigt bedrövad. Den äldsta dottern erbjöd sig att bli såld som slav för att kunna finansiera de yngre systrarnas bröllop, men detta kom inte på fråga för fadern. Nikolaus kastade då in en säck fylld med guld per natt genom var och en av döttrarnas fönster under tre nätter i rad. De kunde då gifta sig och alla levde lyckligt i alla sina dagar.

Denna historia kan även härledas till traditionen med julstrumporna i USA, då det även finns en variant av den ovan nämna historien om att Nikolaus kastade ned tre guldkulor genom skorstenen och att julstrumporna hänger där för att fånga upp dem.

Schönen Nikolaustag! 🙂

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *