Adventslucka nummer 11

Drei Haselnüsse für Aschenbrödel

Tre hasselnötter till Askungen, som den svenska filmtiteln lyder, är en östtysk-tjeckisk filmproduktion som hade premiär 1973 i Östtyskland. Den är filmad i såväl Potsdam, Dresden och i Tjeckien. Likväl som vi sitter och tittar på Kalle Anka och Karl Johnssons jul i juletid, sitter tyskarna bänkade framför den ovan nämnda filmen. Det är en tjeckisk variant på bröderna Grimms berättelse (som berättades redan under antiken) och delar många viktiga element såsom den elaka styvmodern, prinsen och den tappade skon. Men det som utmärker just denna berättelse är att tre hasselnötter står i fokus och med hjälp av dessa får Aschenbrödel lov att önska sig tre önskningar.

I Berlin kan man bland annat se sagan som familjeshow på Mercedes-Benz Arena den 21.12 och på filmduk med live-orkester på Friedrichstadtpalast den 28.12.

Veselé Vánoce!

Share on Facebook3Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *