Adventslucka nummer 12

Christkind på julmarknaden vid Nürnberg. Foto: Süddeutsche Zeitung/ddp.

Innan Luther kom och reformerade Tyskland och Europa var det ju alltså det turkiska helgonet Nikolaus som kom med klappar den 06.12. Men då Luther ville komma ifrån dessa “barbariska” katolska traditioner så införde han Christkind som kom och delade ut klappar den 24.12. Det finns en koppling mellan Jesus och Christkind (fråga mig inte var kopplingen mellan Jesus och Kind=barn finns att hitta, ty Christkind är ett vuxet väsen) och med tiden utvecklades föreställningen om att det var en varelse i skepnad av en ängel med kvinnliga drag. Med långt lockigt blont hår omfamnat av en krans/krona av guld iklädd en vit-guldig klänning är hur bilden av Christkind brukar målas upp. Dock beskrivs Christkind i texter som en androgyn fantasigestalt.

Christkind på julmarknaden vid Nürnberg. Foto: Süddeutsche Zeitung/ddp.
Christkind på julmarknaden vid Nürnberg. Foto: Süddeutsche Zeitung/ddp.

Det lustiga är att katolikerna på 1900-talet började ta till sig denna protestantiska tradition samtidigt som protestanterna ville ha tillbaka sin gamla jultomte Nikolaus. I Nürnberg skulle man kunna säga att Christkind har sitt högsäte. Staden anordnar nämligen varje jul Christkindlesmarkt – en av de mest populära julmarknaderna i Tyskland! I Nürnberg har man till och med ett Christkinds-val, det vill säga en kvinna röstas fram med syfte att arbeta som Christkind de kommande två åren innan en ny röstas fram. Kriterierna för att kunna bli framröstad som Christkind är att du bland annat måste ha bott i Nürnberg några år, vara minst 160 cm lång och ha en hjärtlig och öppen  personlighet…

En målning av Christkind ur den charmiga "barnboken" der Struwwelpeter (ni vet den där en stackars pojke får tummarna avklippta när han sög på tummen)
En målning av Christkind ur den charmiga “barnboken” der Struwwelpeter (ni vet den där en stackars pojke får tummarna avklippta för att han sög på tummen)

Ja, så nu vet ni vem/vad Christkind är! 🙂

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *