5 olika sorters Berlinare

Den Berlinska hipsterns urfader; Günther Krabbenhöft. Foto: @g.krabbenhoft på Instagram

Efter att ha bott i Berlin i drygt 4 år har jag lyckats observera en och annan Berlinare  genom åren. Mest ytligt såklart, men det är precis vad det här inlägget är! Här kommer 5 olika sorters Berlinare som jag studerat eller stött på (inte i den meningen att jag raggat på dem alltså) genom åren.

1.Den 40-åriga förtortssnubben

40-åringen från förorten (vanligt förekommande från Berlins östra region) är en filur som gärna håller låda (läs brölig) på alla möjliga publika platser i staden. Han ses ofta tillsammans med andra jämnåriga förtortssnubbar på olika orter – på kvarterskrogen, på tågperrongen etc, alltid med en Berliner Kindl i högsta hugg i ena näven. Han klär sig i pösiga, säckiga, urtvättade jeans inspirerade från 90-talet men som samtidigt andas Dolce&Gabbana-kopia från en marknad i Antalya, bär en magväska av märket Eastpak och en käck fotbolls-hoodie som tydligt visar vilket lag han hejar på samt jympaskor modell “Gräslig”. Frisyren kan variera mellan igelkott och kort snagg.

2.Prenzlmutti’n

Vad falls? Prenzl vaddå?! Detta är en anspelning på det faktum att många Baden Württembergare flyttar till Berlin och då i synnerhet till stadsdelen Prenzlauer Berg. Die Prenzlmutti är en mor runt 40+ som alltid vill att lille Karl-Heinrich ska ha det bästa. Hon gör egen vegansk barnmat med råvaror från närbutiken som säljer ekologiska oförpackade produkter, hon handlar ylleutstyrslar i medeltidsstuk från butiken lila Lämmchen (och passar såklart på att köpa begagnade ekologiska leksaker & waldorfdockor när hon ändå är där) och är alltid max 30 cm bakom barnet på lekplatsen (ifall det nu skulle snava, gud bevare mig). Prenzlmuttin klär sig ofta i stora  sjok tillverkade av ekologiska linnetyger i naturnära färger på sommarhalvåret. Hon tycker inte om att stå och frysa på lekplatsen under vinterhalvåret utan går gärna till ett Eltern-Kind-Café tillsammans med en hord av likasinnade väninnor.

3.Öst-tanten

Detta är en dam i åldern 55+ som är väldigt tydlig med att hon är av den meningen att det var bättre förr (innan någon kom på den dumma idén att riva muren alltså). Försök inte ens att debattera om “det var bättre förr”-frågan – det är lönlöst! Öst-tanten vet vart skåpet ska stå och hur man argumenterar emot allt och alla. Hon har en kort, spretig frilla färgad i flera “fantasifulla” färger. Ofta är luggen kolsvart medan resten av kalufsen lyser i neonrosa/knallrött. På helgerna går hon allra helst och fyndar i diverse krimskrams-butiker och avrundar shoppingbestyren med en paraplydrink tillsammans med väninnan Silke i baren belägen inne i den närliggande förortsgallerian.

4.Herr Doktor Professor

En äldre herre i pensionsåldern och uppåt med bristande kroppshygien som ses ströva omkring på gator & torg, i butiker – ja där det helt enkelt honom behagar. Inget konstigt med det egentligen. Men just denne herre skiljer sig från oss andra lågt stående levande varelser. Han är nämligen både professor och doktor vilket han låter alla som kommer i hans väg veta. Han ser i 9 av 10 fall väldigt bister och skräckinjagande ut, muttrandes för sig själv om diverse vedermödor. Råkar du i luven eller åtminstone i ordväxling med den här gamla gubben kommer han omgående göra det klart för dig att han minsann vet vad han talar om då han faktiskt är professor – och hörs sen!

5.Hipstern

Glöm den ängsliga Söderhipstern. Berlinhipstern är av en helt annan kaliber och låter sig inte trampas på. Denna typ av Berlinare finner man i stadsdelen Neukölln sittandes på ett trendigt nyöppnat veganskt café sörplandes på någon übernyttig vetegräsjuice medan det bloggas från Mac booken om de trendigaste restaurangerna och concept storesen. När hen har bloggat klart svingar hen sig upp på Fixiecykeln och susar iväg så snabbt att club mate-flaskorna nästan går sönder när de klonkar ihop med varandra i Herschel-ryggan.

Den Berlinska hipsterns urfader; Günther Krabbenhöft. Foto: @g.krabbenhoft på Instagram
Den Berlinska hipsterns urfader; Günther Krabbenhöft. Foto: @g.krabbenhoft på Instagram

Vilken typ av Berlinare är du?

Share on Facebook31Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

3 thoughts on “5 olika sorters Berlinare

  1. Hahaha! Helt underbar generalisering! Jag tänker inte alls peta in mig i något av dessa fack hur väl jag än platsar i dem! Facken finns i alla städer, i alla genre av böcker och filmer. Underbart!

    Vilket fack jag platsar i överlåter jag helt enkelt till andra att generalisera över!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *