Good bye Tegel!

Flughafen Tegel. Foto: picture alliance / Jens Kalaene. Källa: Berliner Zeitung ©2018

Idag kom beskedet att dagarna för flygplatsen Tegel är räknade. Detta trots att den folkomröstning (okej, who cares about folkomröstningar om man frågar staten) som hölls i september pekade på att majoriteten röstade emot förslaget om en nedläggning av flygplatsen som är belägen i nordvästra Berlin. Men sitt nu still i båten och sträck ut benen och luta er tillbaka gott folk! Nedläggningen av Tegel sker först när den nya flygplatsen BER slår upp portarna, och det vet bara gudarna (om ens de…) när det sker. Jag tvivlar på att jag ens lever den dagen den nya flygplatsen har premiär.

Flughafen Tegel. Foto: picture alliance / Jens Kalaene. Källa: Berliner Zeitung ©2018
Flughafen Tegel. Foto:
picture alliance / Jens Kalaene. Källa: Berliner Zeitung ©2018

Chefen för flygplatserna i Berlin, Engelbert Lücke Daldrup, presenterade för inte allt så länge sedan bolagets nya masterplan (om de säger de så…) som innebär att BER år 2040 ska kunna ta emot 55 miljoner passagerare. Jag säger: den som lever får se. För er som missat skandalernas skandal kan jag i korthet dra det: Det första spadtaget för BER (Flughafen Berlin Brandenburg) tas år 2006. Planen var att den då skulle kunna ta emot de första flygpassagerarna 2011. 2010 skjuter man upp öppningsdatumet till år 2012. Detta pga de första bristerna som upptäcks; problem med brandalarmssystemet. Detta var starten på en av de största byggskandalerna som Berlin, och kanske t.o.m. Tyskland har skådat genom tiderna. Kostnaderna har skjutit i taket och mer därtill. Något som många anser kunde förhindrats om senaten valt ett annat alternativ när man var i stadiet att anlita den byggfirman som skulle  ansvara för hela flygplansprojektet. De fick nämligen en offert av det företag som byggde flygplatsen i München när de letade efter olika alternativ och ansåg då att priset var på tok för högt. Något jag kan föreställa mig att de ångrar bittert idag då, då de idag är uppe i 7 m i l j a r d e r euro. Den ursprungliga notan var på 2 miljader…. Så kan det gå! Nu är det senaste budet på öppningsdatum 2020. Alltså 9 års försening!

Vad tycker jag? Tja, jag ser gärna att Tegel håller öppet ett tag till av rent strategiska och egoistiska skäl då jag helt enkelt bor närmre Tegel än BER. Men som sagt, de stänger inte än på ett bra tag, var så säkra. Men rent allmänt är Tegel en bedrövlig ort som man inte gärna vistas mer än nödvändigt på. Apropå Tegel; på torsdag tar jag en unge i vardera näve och flyger hem till Svedala och tar påsksemester – ha det fint och…

…Glad Påsk på er!

Share on Facebook9Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *