Hyperloop

Foto: www.welt.de

För några dagar sedan skrev jag att Tegel var påväg att tacka för kaffet och idag vill jag fortsätta lite på tema färdmedel. Denna gång rör det sig dock varken om flygplan, tåg, buss, bil, cykel eller vad man nu skulle vilja färdas med. Idag vill jag istället prata lite om det häftiga nytänkande transportsystemet Hyperloop. Men vad är Hyperloop egentligen? Jo, det är farkoster som transporteras genom rör där luftmotståndet är väldigt lågt och tack vare det kan de komma upp i ohyggligt höga hastigheter! Enligt beräkningar ska de kunna komma upp i hastigheter på ca 1000 km/h, vilket är 2-3 gånger snabbare med de höghastighetståg som är i drift idag.

Foto: www.welt.de
Foto: www.welt.de

Såhär skulle en sträcka med Hyperloop genom Tyskland se ut. på knappt 2,5 timme skulle man alltså kunna susa igenom de största städerna i Tyskland. Inte illa va? MEN mina kära läsare, livet är inte en dans på rosor, och så även inte detta projekt. Det finns många skeptiker som menar att Hyperloop är ett urfånigt dumdristigt sci-fi-projekt som är dömt att misslyckas. Jag väljer ändå att tro på att detta är framtidens transportsystem…

Foto: Virgin Hyperloop One
Foto: Virgin Hyperloop One

Blev ändå en smula konfundersam när jag sökte på vad rutten mellan Berlin och Stockholm skulle ta (det finns en ruttuträknare på Virgins webbsida). Flyget mellan Stockholm och Berlin tar ju för sjutton gubbar inte 4 timmar? Nåja, de är bra på att marknadsföra sig i alla fall, det får man ge dem.

Läs mer om Hyperloop på Ny Teknik, Virgin Hyperloop One & Die Welt.

Godkväll!

Share on Facebook3Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

2 thoughts on “Hyperloop

  1. Oj wow, vad kul att du skrev om detta. Jag kände till Hyperloop sedan tidigare, men hade ingen aning om att TU Delft har börjat bygga en test-site (som de säger i videon i WELT-länken). Hoppas Tyskland gör en stor forskarsatsning också. Coolt!

    Marina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *