Sparris, Sparris & mer sparris!

Sparris! Foto: dpa

Den sparristid nu kommer med lust och fägring stor… Hej allihopa! Det nalkas sparris i Berlin förstår ni och, Spargelzeit, som det heter på tyska, är något av en smärre helig tid i den här stan. I mitten av april drar sparrissäsongen igång med buller och bång och håller i sig till den 24 juni, även kallad Johannistag eller Spargelsilvester (Silvester=Nyårsafton). Det är lite beroende på vädret när sparrissäsongen börjar, och i år är den officiella invigningsdagen den 21 april (save the date!).

Sparris! Foto: dpa
Sparris! Foto: dpa

Denna tyska delikatess äter man bäst på en s.k. Spargelhof. En Spargelhof är en gård där sparrisen odlas och sedan säljs. Ofta har dessa gårdar utvecklats till renodlade familjejippon där man kan äta sparrisen på restaurang medan tysk schlager dånar ur högtalarna, låta ungarna åka karusell och hoppa i hoppborg, köpa en massa trädgårdstomtar (Tyskland är trädgårdstomtarnas heaven on earth) till trädgården, klappa getter etc. etc….

Jag och familjen var på Klaistow Spargelhof, vilken jag verkligen kan rekommendera för barnfamiljer. Annars är Beelitz den mest kända Spargelhofen i Berlinregionen. Som jag nämnt tidigare kryllar det av sparrisstånd i Berlin under sparrissäsongen och ÖVERALLT ser man dessa skyltar om att sparrisen kommer från Beelitz. Diedersdorf sägs också vara sevärd och det är den vi tänkt besöka nästa helg. Kort och gott; håll ut en vecka för en hejdundrande recension från Sparrisriket…

Trevlig Spargelzeit!

Share on Facebook11Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

2 thoughts on “Sparris, Sparris & mer sparris!

  1. Ska kolla upp dessa Spargelhofs, Beelitz låter intressant, där är det annat vi vill se också. Vi har varit till Schloss Diedersdorf i Biergarten där och det är rätt mysigt. Vet inte om sparrisen är på samma ställe dock.

    1. Alltså jag rekommenderar Spargelhof Klaistow för en ultimat tysk sparrisupplevelse! Vi var där i år igen och blev inte besvikna. Ligger i Beelitzregionen. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *