Herrentag

Herrentag. Foto: dpa

Frohen Herrentag, gott folk! “Va? Herrentag? Vad är det för en förlegad & sunkig tradition månne? Har inte metoo-rörelsen nått Tyskland?” Kanske några av er sitter och klurar på. Svar nej, metoo är inte ett lika väletablerat begrepp i Tyskland ännu. Könsrollerna har inte börjat luckras upp på samma sätt som i Sverige utan känns lite mer anno 1975. Men åter till Herrentag. Inte nog med att vi idag firar Kristi Himmelsfärd – nein! Idag är det faktiskt också herrarnas dag i Tyskland. Och vad har då dessa gentlemän för sig  under Herrentag undrar du säkert? Låt mig sammanfatta det för dig nedan:

Herrentag. Foto: dpa
Herrentag. Foto: dpa

På Herrentag träffas snubbar i alla åldrar för att vara just precis män. Här ska det drickas öl i mängder, grillas 500-gramssteaks, brölas & stojas. En omistlig accessoar för männen under Herrentag är skrindan. Den ska nämligen fyllas med öl till både höjd och bredd samtidigt som det ska finnas plats för högtalare. Musiken är även den ett mycket viktigt inslag under Herrentag, och helst ska det spelas grabbiga tyska låtar á la Björn Rosenström på högsta volym. De har dessutom ofta Buttericksliknande atteraljer i form av “nödkit” (liten jägermeisterflaska) kring halsen eller en T-Shirt med ett kul citat i stil med “vi måste sluta att dricka mindre” (…ha…ha……).

Happy Mansdag, grabbar!

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *