Baumkronenpfad – Ta en promenad över trädkronorna

Baumkronenpfad

Några mil sydväst om Berlin, inte särskilt långt ifrån Brandenburgs största stad Potsdam, ligger ett väldigt fascinerande och intressant parkområde där natur möter spännande arkitektur. Jag pratar om Beelitzer Heilstätten – ett en gång i tiden pampigt sjukhuskomplex med totalt 60 byggnader (numera känt som Tysklands mest skrämmande/hemsökta klinik, hehe). Däribland ett sanatorium, ett lasarett och en kirurgiavdelning som tjänade Tyskland under första och andra världskriget. Idag finner man här något helt annat, något rätt så oväntat kan man till och med påstå.

Baumkronenpfad
Baumkronenpfad

Läs mer: Veganska restauranger i Berlin

Genom det gamla nedlagda sjukhusområdet slingrar sig nämligen en promenad stig, men inte vilken promenadstig som helst inte – denna slingrar sig istället fram över trädkronorna! För en liten slant kan man ta sig upp i det mäktiga utkikstornet för att sedan njuta över en vacker vy. Vill man bege sig hit under hösten får man räkna med att det är ganska fullt av turister, då självklart många är där för att beskåda lövverken som fullkomligt sprakar i gult och orange. “Stigen” slingrar sig riktigt nära inpå de gamla byggnader, så pass nära att man kan kika in och ana hur det än gång i tiden under områdets glansdagar måste ha sett ut.

Baumkronenpfad

För den historieintresserade finns här också några guidade turer att välja på. Där tar guiden med en på en tur genom de något kusliga byggnaderna och berättar om de forna glansdagarna. Passa även på att ta med en bra kamera då det även finns en fototur att delta vid. Den som har besökt Mauerpark i Berlin har säkert gått förbi ett stånd som säljer läckra foton från just Beelitzer Heilstätten – det lönar sig med andra ord att ta ett gäng foton på egen hand.

Baumkronenpfad

Som om det inte vore nog med en trädkronestig och en massa spännande guidade turer genom och omkring de förfallna husen finns här även en barfotapark. En barfotapark är kort och gott en park där tanken är att man ska knata omrking barfota (något som kan framstå rätt bisarrt för oss svenskar, d.v.s. att man ska behöva betala för att kunna gå omring barfota i naturen). Nåväl, är man ute på vift genom europa med bil är denna park värt ett besök alla gånger! Det går även alldeles utmärkt att ta sig det med tåg. I närheten finns även sparrisfarmen Spargelhof Klaistow och den fina staden Potsdam.

Läs mer: 100 saker att se & göra i Berlin, Tropical Islands & Hotell i Berlin.

Share on Facebook11Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

1 thought on “Baumkronenpfad – Ta en promenad över trädkronorna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *