Att bo i Tyskland – Arbete, studier, bostad m.m.

Att bo i Tyskland – Arbete, studier, bostad m.m.

Under denna flik kommer du som undrar hur det är att bo i Tyskland hitta användbar information. Här kommer du finna fakta, råd och tips om arbete, studier, hälsa, administrativa ärenden och mycket annat som är relevant till hur det är att bo i Tyskland. Detta kommer jag att blanda med egna åsikter, tankar och funderingar, men med det sagt så kommer det nog ändå finnas en del som kan hjälpa dig som är i flytta-till-Tyskland-funderingar.

Att bo i Tyskland skiljer sig från Bundesland till Bundesland. Vad är då ett Bundesland? Jo, Tyskland består nämligen av 16 Bundesländer, där Berlin är en av dem. Ett Bundesland får styra och ställa rätt mycket som det vill i ganska stor utsträckning, om man jämför med hur det står till i Sverige när man tittar på landskap eller landsting, där det är mer enhetligt.

Arbete

Är man svensk medborgare är det inga konstigheter när man söker jobb i Tyskland. Tack vare att Sverige är ett EU-land får svenska medborgare lov att uppehålla oss i vilka andra EU-länder som helst.

Tyska jobbportaler:

Jobbörse

Tysklands svar på platsbanken. Långt ifrån alla jobb visas på denna sida.

Indeed

Här kan man hitta många jobb där de söker svenskspråkig personal. Ange sökordet “schwedisch” i sökrutan.

Monster

Dasauge

Största jobbportalen när det kommer till medie- och kommunikationsjobb.

Stepstone

Jobbsökmotorn med jobbannonser för de som vill komma eller redan har kommit lite längre i karriären.

Berlin Startupjobs

Här hittar man alla möjliga slags jobb inom startup-scenen i Berlin.

LinkedIn

Genom LinkedIn finns det goda möjligheter att bli hittad av en headhunter om man optimerar sin profil på rätt sätt. Läs gärna mitt inlägg om hur man hittar jobb i Berlin.

Xing

Xing är Tysklands svar på LinkedIn. Söker du jobb där svenskkunskaper efterfrågas är det alltså bra om du anger nyckelordet “schwedisch”.

Annat jobbrelaterat

Kununu

På Kununu kan du läsa på om olika arbetsgivare. Det fungerar nämligen så att medarbetare och personer som varit på intervju hos företaget, kan betygsätta företaget ur olika aspekter såsom jämställdhet mellan män och kvinnor, flexibilitet, lön, förmåner osv.

Glassdoor

På glassdoor kan du utöver jobbannonser även se vad man tjänar på ett företag i olika positioner. Tyvärr är det inte jättemycket man kan se innan de vill att man blir medlem på sidan, men ändå bra att veta!

Bra-att-ha-länkar:

Schwedenkammer

Här annonseras jobb där svenskkunskaper efterfrågas

Sweden Abroad

Svenska ambassaden i Berlin

Utlandsjobb

Svensk sökmotor för jobb utomlands

 

Mer info kommer!

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0