Starta Blogg

Inlägget innehåller annonslänkar

Beslutet jag tog om att starta blogg är ett beslut som jag verkligen inte ångrar. Det är så roligt att skriva, att få dela med sig av Berlintips och att pyssla med redigering av foton – något jag absolut inte hade någon erfarenhet innan jag började. Det bästa av allt med att blogga är att i stort sätt precis alla kan göra det – men vart börjar man? Jag vill dela med mig av de erfarenheter och knep jag samlat på mig under bloggandet gång och förhoppningsvis kanske jag lyckas inspirera någon som är sugen på att börja blogga, men inte riktigt vet hur man kommer igång. Jag håller även i skrivande stund på att skapa en WordPress-guide samt en guide där jag kommer att tipsa om bra tools som är användbara dels för dig som kanske är i startgropen och inte vet så mycket om hur man startar en blogg, men också dels för dig som känner dig mer rutinerad och vill ha lite mer djuplodade tips.

Starta blogg
Starta blogg

Varför starta blogg?

Först och främst ska drivkraften till att starta blogg vara att man faktiskt tycker det är roligt att publicera material – det ska inte kännas kravfyllt, om du frågar mig. Hur många gånger har man inte halkat in på bloggar där man ganska fort märker att personen i fråga bara bloggar för bloggandets skull? Det brukar, om du frågar mig, inte bli så bra med sådana bloggar. Hellre läser man en blogg med kvalitativt innehåll där man känner att bloggaren lagt ned tid och möda på inläggen.

En bonus som kommer med bloggandet om man gör det på rätt sätt, och om man vill såklart, är att man kan tjäna pengar på att blogga. Detta kan exempelvis ske genom:

 • att man säljer annonsplatser
 • att man tar betalt av företag genom sponsrade inlägg och samarbeten
 • affiliatelänkar, d.v.s. att du får en provision när någon genomför ett köp av den produkt/tjänst du länkar till inom en viss tidsram

Detta är sådant som med tiden kommer att falla på plats om man har som mål att tjäna pengar genom bloggen.

Fördelar med att blogga om du frågar mig är:

 • att det är en jättekul hobby! Du får utlopp för din kreativitet genom skrivandet och fotograferandet.
 • Du lär känna andra människor. Att knyta kontakter och nätverka med personer i samma bransch som man bloggar i är guld värt.
 • Du kan stärka ditt eget varumärke genom bloggen.
 • Vill man så kan man bli en riktig fena på online marketing. Jag kunde inte alls särskilt mycket om bloggande och internet innan jag började blogga, men hey! Nu skriver jag detta inlägg och har tack vare bloggen fått in en fot i online marketing-branschen. Allt detta tack vare bloggandet. 🙂
 • Man kan tjäna pengar genom bloggen.

Dessa punkter var bara ett axplock av de fördelar som bloggandet för med sig! Men låt oss nu gå till steg 1 i denna guide om hur man går tillväga när man vill börja blogga.

Hur går man tillväga för att starta blogg?

Ja hur gör man en blogg egentligen? Grunderna till online marketing är faktiskt inte rocket science – det mesta kan man klura ut med hjälp av google (just precis vad jag har gjort). Jag rekommenderar alla att starta blogg med wordpress som grund, och då genom ett webhotell. Jag började blogga på wordpress.com, en gratis bloggtjänst med wordpress som plattform, men insåg ganska snabbt hur låst jag var och flyttade därför över bloggen till just ett webhotell, vilket jag går in på senare. Jag tycker det finns många fördelar med wordpress och några av dessa är:

 • det är superenkelt att navigera! Jag som är tämligen oteknisk klarar det mesta galant!
 • det finns nästintill oändligt många teman (mallar) att skapa bloggar och hemsidor med
 • man kan välja bland jättemånga olika slags plugin, vilket gör det superkul att bygga ut och pyssla med bloggen/hemsidan
 • Bra ur ett SEO-perspektiv

Starta blogg med eget domännamn

Steg 1 är att välja ut ett bra domännamn på bloggen (kostar strax kring 100-lappen och du kan kontrollera här om det domännamn du vill ha är ledigt). Detta är faktiskt viktigare än vad man kanske kan tänka sig. Ur ett användar- och sökmotorvänligt perspektiv ska namnet vara lätt att komma ihåg och helst indikera vad du bloggar om. Det kanske med andra ord inte är ett vinnande koncept om du bloggar om trädgårdstomtar och döper bloggen till www.discodrottningen.se. MEN självklart gör man som man vill! När du kommit på ett domännamn du är nöjd och kontrollerat att det är ledigt kommer vi till steg 2.

Vilket webbhotell ska man välja när man ska starta blogg?

Innan jag började blogga hade jag en föreställning om att det skulle vara dyrt och krångligt att ha bloggen på ett webhotell, men tji fick jag! Det gick jättesmidigt att flytta över bloggen från wordpress.com till webbhotellet jag valde. Med facit i hand hade jag som sagt startat bloggen direkt hos webbhotellet, men man lär sig av sina misstag!

Billiga & bra webbhotell

Sedan över till det faktum att jag trodde att det skulle vara dyrt att blogga via ett webbhotell; det behöver det inte alls vara! Och sedan är ju allt självklart relativt. För någon med höga krav på sitt webbhotell är kanske en årsavgift på 2000 kronor inte alls särskilt dyrt, men jag skulle vilja tipsa om ett riktigt bra webhotell som dessutom är ett av de billigaste i Sverige, nämligen Miss Hosting. Jag är tyvärr inte något vidare teknisk av mig, men supporten på Miss Hosting har hittills kunna lösa alla de problem jag stött på.

Miss Hosting

Miss Hosting har flera olika prismodeller beroende på hur många bloggar/hemsidor man administrerar. Det finns ett basicpaket, ett professionalpaket (det jag har, då jag har flera bloggar/hemsidor) och ett ultimatepaket.

Basicpaketet kostar 10 kr/mån och inkluderar en blogg/hemsida.

Professionalpaketet kostar 20 kr/mån och inkluderar 10 bloggar/hemsidor

Ultimatepaketet kostar 30/kr månad och inkluderar obegränsat med bloggar/hemsidor.

Ja, ni ser ju själva, avstår man en latte per månad kan man lika gärna investera de slantarna i ett webbhotell! När man väl har klickat hem sitt webbpaket kan man antingen välja att skapa hemsidan/bloggen genom en site builder men jag rekommenderar att göra det via WordPress. Hoppas du hittar ett webbhotell som passar dig och just dina behov.

Hur får man läsare till bloggen?

Om man inte har för avsikt att starta en lösenordsskyddad blogg där man förmodligen bara vill skriva sådant som ens nära och kära kan ta del av, antar jag att man på något sätt vill nå ut till många läsare. Men hur når man ut genom det enorma brus som råder på internet idag? Jag skapade själv en blogg för några år sedan utan att ha läst på om hur google och andra sökmotorer fungerade i tron om att jag hux flux skulle få tusentals nya läsare, men tji fick jag. De bästa knep jag har till en välbesökt blogg/hemsida är:

 • Hitta en nisch för bloggen. Kanske kan du hitta ett område som ingen alls eller väldigt få bloggar om? På så sätt är det mycket lättare att nå fram genom bruset än om man skulle ha en modeblogg och skriva om dagens outfit.
 • Var konsekvent och utforma en strategi. Om du bloggar om Golden Retriever-hundar ska du alltså inte helt plötsligt börja skriva om katter. Detta kommer innebära att du tappar trovärdighet och läsare.
 • Stick ut och gör något nytt! Även om du har få bloggkonkurrenter gäller det att alltid tänka ett steg längre och fundera över hur du kan utveckla bloggen. Exempelvis skulle man kunna skriva om ett visst tema på en särskild veckodag; “Lipstick-Lördag” om man driver en beautyblogg etc. Detta är ett sätt att erbjuda dina läsare ett slags mervärde – hitta din egen strategi för att få läsarna att besöka din blogg istället för konkurrenten.
 • Lär dig så mycket du bara kan om SEO. SEO eller Search Engine Optimization är nyckeln till framgång på internet. Mitt tips är att man börjar med att läsa “Beginners guide to SEO” från MOZ.
 • Men det viktigaste av allt är ändå att skriva för människor och inte för sökmotorer. Är man trägen och lyckas framställa bra och intressant innehåll kommer det löna sig i längden, och har du en stor målgrupp att nå ut till kan du vara säker på att du i sinom tid kommer att få många läsare. Tålamod!

Lycka till!

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0