Hur blir man sponsrad av företag på bloggen?

Är du nyfiken på hur man skapar en blogg och hur man genom bloggen kan tjäna pengar? Då har du kommit helt rätt! I detta avsnitt tänkte jag dela med mig om tips hur man på bästa sätt kan öka möjligheterna att bli sponsrad av företag, oavsett om det rör sig om betalning i form av produkter, tjänster eller rätt och slätt ekonomisk ersättning. Man behöver inte driva en blogg av Blondinbellas karaktär för att lyckas hitta samarbetspartners, inte alls. Blondinbellas blogg tillhör ett ganska smalt skikt av premiuminfluencers, det vill säga kända personer som en stor andel av befolkningen känner till. Samarbeten med premiuminfluencers är ofta väldigt kostsamma för företagen, även om the return of investment med tiden brukar vara väldigt hög. Vad nu många mindre företag har börjat rikta in sig på är Micro-influencer Marketing, det vill säga att man vill satsa på influencers med kanske inte så många följare jämfört med de stora bloggarna och instagrammarna, men vars målgrupper är väldigt nischade och tydliga. Nåväl, jag ska inte gräva ner mig mer i det utan jag vill bara komma fram till att det finns goda möjligheter att man som bloggare med inte särskilt jättemånga följare ändå kan lyckas skapa goda och lyckade samarbeten med mindre företag. Hemligheten är att övertyga företagen att de tack vare just din blogg/webbplats kan nå ut till just deras målgrupp…

Var transparent med statistik!
Var transparent med statistik!

Det finns olika sätt att finna företag som kan tänkas vilja samarbeta med dig, exempelvis:

  1. Leta själv reda på företag som du tror kan vara intresserade av att nå ut till din målgrupp.
  2. Gå med i exempelvis Tourn; en slags automatiserad Influencer Marketing-tjänst
  3. Se till att vara lättillgänglig för företag som är på jakt efter Micro-Influencers

Låt mig fördjupa mig något i dessa 3 olika sätt att bli sponsrad genom:

1. När du själv ska leta efter företag som du tror skulle kunna vara intresserade av att sponsra dig på ett eller annat sätt finns det vissa saker att tänka på. För det första vill du ju få fatt på företag som du tror kan vara intresserade av att nå ut till just din målgrupp av läsare. Exempel: Du driver en blogg om skor. Då skulle det förmodligen vara aktuellt att höra av dig till olika skoaffärer eller tillverkare av skor för att se om de skulle vara intresserade av att synas på ett eller annat sätt på din blogg. Att skriva mail är självklart rätt så tidskrävande men det lönar sig i det långa loppet om du på ett tydligt och övertygande sätt förklarar för företaget varför de tjänar på att synas i just din blogg. Se till att ha någon form av grundstomme i mailet så spar du lite tid när du sedan ska göra mailet mer personligt och säljande åt det specifika företag du ska kontakta. Förklara i det första mailet att du har idéer hur samarbetet skulle kunna se ut (eventuellt genom ett fotosamarbete på instagram eller en text på 500 ord i bloggen) och ge sedan mer information om de besvarar på mailet och skriver att de vill höra mer.

Det är enormt viktigt att vara öppen med besöksstatistik! Hur ska företaget annars veta hur stor den potentiella kontaktytan är? Antingen kan du skicka iväg en printscreen från Google Analytics  där man ser det månatliga besökarantalet (och andra faktorer som kan vara intressanta för den eventuella samarbetspartnern) eller hänvisa till någon form av blogglista du är medlem på, exempelvis besökstoppen.

2. Tourn är som sagt ett exempel på en automatiserad tjänst som kopplar ihop företag med bloggare. Där finns bland annat färdiga artiklar att publicera på bloggar. Nackdel: inte särskilt bra betalt.

3. Gör det lätt för företagen att hitta dig! För att företagen ska kunna hitta din blogg gäller det att du bemästrar grunderna i SEO. Ett alternativ är att ha en flik på webbsidan/bloggen som heter exempelvis “Samarbeten” där du uppvisar statistik, prissättning eller annat som du tycker är relevant för företagare att veta innan de kontaktar dig om eventuella samarbeten.

Hur tar man då betalt för sponsrade inlägg?

Hur ska man då tänka gällande prissättningen när man fakturerar företag? Tyvärr finns det inga klara regler inom bloggbranschen, även om det sakta men säkert går framåt i rätt riktning. Här gäller det att gå på magkänsla samt att inte sälja sig för billigt! Personligen tycker jag att Influencers of Swedens riktlinjer över hur man ska tänka när man tar betalt för ett samarbete är riktigt bra. Det är lätt att i början av bloggandet frestas av diverse samarbeten där “betalningen” i stort sett består av några produktprover eller några hundralappar för ett blogginlägg som kräver många timmars arbete, och som kanske inte alls är relevant för dina läsare. Försök istället att tänka ur ett större perspektiv och tacka nej till dåligt betalda samarbeten – på så sätt tvingas företagen att inse att bloggar faktiskt är ett av de mäktigaste medierna som existerar idag. VIKTIGT: tänk även på att tydligt märka ut de inlägg som är samarbeten, annars kan du bli anmäld hos reklamombudsmannen då det klassas som smygreklam.

Är det något du saknar i denna guide? Hör av dig så ordnar jag det!

Share on Facebook4Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0