Mina bästa SEO-tips

I det här inlägget skulle jag vilja dela med mig av mina bästa SEO-tips, eller search engine optimization-tips om man så vill. De är skrivna för nybörjare på en väldigt basic och grundläggande nivå som alla faktiskt kan följa! Om du följer dessa tips kan jag garantera att din blogg eller webbsida kommer att bli mer synlig  och klättra upp i sökresultaten hos google. Har du inte läst mitt introduktionsinlägg “att starta blogg” där jag går igenom hur man från grunden gör en blogg och vikten av att ha bloggen på en egen domän på ett webbhotell (om man vill ha full kontroll över intäkterna), rekommenderar jag dig att läsa det först innan du läser detta. Glöm heller inte att läsa inläggen där jag tipsar om hur du kan börja tjäna pengar på bloggen och om hur du kan bli sponsrad av företag.

Steg 1 – Analys & Planering

Då jag själv är inne i en väldigt intensiv period som småbarnsförälder försöker jag ta mig tid och skriva flera inlägg åt gången så att jag senare kan portionera ut dem när jag inte har tid till att skriva. Jag brukar även planera vilket ämne jag ska skriva om nästa gång, vilket förenklar processen ytterligare.

Ungefär 50 % av allt jag publicerar i bloggen är strategiska inlägg, d.v.s. att jag skriver dem för att jag vet att det görs många sökningar på ett visst nyckelord (keyword). På så sätt kan jag gardera mig om att mitt blogginlägg kommer att få många besökare om det placerar sig högt upp i googles sökresultat.

Jag brukar först och främst kika i googles eget verktyg; Keyword planner. Det här verktyget är väldigt användbart och ger en någorlunda bra bild av om ett keyword är värt att satsa på eller inte. Man matar helt enkelt in ett keyword och får sedan svar på hur stor sökvolym per månad det har. Sedan tittar jag på hur konkurrensen ser ut genom att googla sökordet. Ju fler sökningar som görs på ett visst sökord brukar ju innebära att konkurrensen är desto hårdare och att man får räkna med ett väldigt gediget arbete för att komma upp bland de högsta placeringarna hos google.

Google Analytics

Google Analytics är mitt bästa tips när det rör sig om verktyg för att analysera statistik. Här kan man exempelvis se vilka inlägg som är mest populära, var i världen ens läsare befinner sig och hur hög bounce rate bloggen har. Tack vare all denna statistik kan man optimera bloggen ännu mer genom små åtgärder såsom att man länkar internt på bloggen från ett inlägg till ett annat. Jag har lärt mig google analytics genom “learning by doing” men för den som verkligen vill lära sig allt på ett pedagogiskt sätt kan man göra googles webbaserade kostnadsfria kurs Google Analytics Academy.

Google Trends

Google trends är faktiskt ett väldigt bra och intressant verktyg. Där kan man se hur stora sökvolymerna på ett visst sökord/sökfras är och hur de ökar och minskar under året. Jag brukar använda Google Trends för att få ett hum om när det är mest lämpligt att publicera ett inlägg, d.v.s. när brukar intresset för ett visst sökord öka?

Steg 2 – Att skriva och optimera inlägget

Detta är det som kallas för On page-optimering, d.v.s. sidans eller bloggens interna aspekter och det är alltså detta du kan påverka som mest på egen hand. Det allra bästa tipset för nybörjare är att ta hjälp av plugin-et Yoast, om man bloggar genom WordPress. Yoast är ett hjälpmedel som håller koll på att det du publicerar är optimerat för sökmotorerna, vilket ger goda förutsättningar för att placera sig högt.

Keywordet ska exempelvis finnas med i inläggets titel, det ska finnas med i H2-H6 titlar, det ska ha en densitet på ca 4 % (det ska alltså förekomma 4 gånger i en text bestående av 100 ord) och att bilderna ska ha en Alt-beskrivning innehållande keywordet.  Allt detta hjälper Yoast dig med att hålla kolla på, vilket förenklar optimeringen när man är nybörjare något enormt. Som sagt, detta är väldigt förenklat beskrivet och jag rekommenderar alla att läsa MOZ SEO-skola!

Ytterligare ett tips är att publicera de inlägg som har stora sökvolymer i god tid. Ett exempel jag kan ta är “Julmarknader i Berlin“. Genom att jag publicerade det redan i augusti, kunde jag känna mig ganska säker på att jag var ute i god tid och att jag på så sätt skulle hamna högt upp i resultatfältet.

Steg 3 – Att få backlinks och att analysera andra bloggar/webbsidor

Det här är kanske den mest oglamorösa biten när det kommer till SEO. Det är här du vill att andra webmasters ska länka till dig. I praktiken innebär det att du mailar innehavare av andra bloggar och hemsidor för att fråga om de kan tänka sig att länka till din blogg, vilket i sin tur leder till att din blogg placeras högre i googles sökresultat. Oftast går de flesta med på det om din blogg på något sätt är relevant för dem och om du länkar tillbaka till dem. Vissa saker är dock viktiga att tänka på när det kommer till att länka till andra domäner;

  • Du ska inte länka till direkta konkurrenter – detta är dåligt ur ett SEO-perspektiv
  • Analysera först bloggen du vill ha en länk ifrån

När jag analyserar en webbsida/blogg använder jag mig bland annat av MOZ-Open Site explorer för att se om det överhuvudtaget kommer att ge någonting om min blogg får en länk ifrån den. Ju högre Domain Authority (maximum är 100) desto bättre. Har sidan en alltför låg domain authority eller för låg SEO-visibility är det inte intressant att få en backlink från den domänen (förutom ur en PR-aspekt då).

MOZ Open site explorer
MOZ Open site explorer

Vad är då SEO-visibility? Det är ett begrepp, eller snarare index, som Searchmetrics har myntat som också är väldigt användbart när det kommer till att analysera webbplatser. Ju högre en webbplats bland annat rankar på keywords med hög sökvolym, desto högre kommer SEO-visibilityn att bli (kort sammanfattat). Kort sagt kommer en webbplats med högre SEO-visibility att ge din webbplats en starkare länkkraft om den länkar till din blogg, jämfört med en webbplats med låg SEO-visibility.

Om man är nyfiken på vilka andra bloggar och hemsidor som länkar till en kan man använda sig av Majestics verktyg. Där ser du vilka backlinks din blogg har.

Steg 4 – Uppföljning och optimering

Bara för att man har publicerat ett inlägg innebär det inte att man är klar med optimeringen och då kan luta sig tillbaka och rulla tummarna – nej! SEO är en ständigt pågående process där det alltid finns saker att optimera och förbättra. Här kommer återigen Searchmetrics in i bilden därför att du genom detta smarta verktyg kan se vilken utvecklingspotential dina publicerade inlägg har, dina största konkurrenter och vilka möjliga keywords du i framtiden kan använda dig av.

Exempel: De största konkurrenterna enligt Searchmetrics.

Jag brukar göra på följande vis; någon månad efter att jag publicerat ett inlägg innehållande ett keyword med stor sökvolymspotential går jag in och kikar på Searchmetrics.  Ser jag att inlägget ligger på plats 12 i Googles sökresultat börjar jag optimera det så att det ska hamna på Googles förstasida. Det kan vara små åtgärder som att länka till det inlägget internt från andra relevanta inlägg, publicera ett nytt inlägg och “pusha” det inlägget du vill få upp i Googles sökresultat eller försöka få backlinks till inlägget. Kom ihåg att det dröjer ett tag innan man ser resultaten när man arbetar med SEO och att man får vara tålmodig, och i slutändan är det ändå en sak som är viktigast; Content is king.

Hoppas du fick några matnyttiga tips!

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0