Who the h*ll is Bud Spencer?!

Jag minns en morgon för drygt ett halvår sedan när Marcel kom fram till mig med glansiga ögon, och med darrande röst meddelade att Bud Spencer var död. Min första reaktion var: …vem? Jag grubblade febrilt och försökte förgäves komma på vem denna Bud Spencer var. Men ingenting dök upp i min hjärna – det var tomt! Först trodde jag att jag blivit galen, hade jag kunnat glömma en så pass mytomspunnen man, vars död hade satt Marcel i chock? Jag frågade då Marcel lite försiktigt: “ehm, förlåt men jag kommer inte riktigt på vem han är, kan du påminna mig om vad han är känd för?”. Marcel suckade högt, och mumlade något i stil med “herregud, har du bott under en sten hela livet” och började rabbla upp en rad filmer, vars titlar antydde att de hade något med vilda western att göra, men ingen av dessa titlar sa mig  någonting överhuvudtaget. Han undrar HUR jag inte kan veta vem Bud Spencer var. Hela Facebook var fullt av tyskar som sörjde denna legend. Men det var just det som jag reagerade på: det var bara tyskar. Jag började försiktigt höra mig för hos mina svenska vänner och bekanta om de visste vem Bud Spencer var, och samtliga befrågade svarade alltid: vem? Hah! Jag var alltså inte ensam om att känna till denna mystiska man. Efter lite efterforskningar visade det sig att Bud Spencer inte alls hette Bud Spencer utan Carlo Pedersoli och var en italiensk skådespelare, vars filmer av någon anledning blivit väldigt populära i Tyskland. Alla tyskar blir helt vansinniga när jag säger att svenskar inte vet vem Bud Spencer är!

Eller känner du till Bud Spencer? Varför är han så stor i Tyskland?

bud-spencer

 

 

Wer zum Teufel ist Bud Spencer?

Ich kann mich an einen Morgen vor, ein bisschen mehr als, einen halben Jahr erinnern. Marcel sagte zu mir, mit feuchtigen Augen und zitterndem Stimme, Bud Spencer ist tot. Meine erste Reaktion war: …Wer? Ich grübelte und grübelte und versuchte vergebens herausfinden wer dieser Bud Spencer war. Aber in meinem Gehirn hat sich gar nichts ist geregt! Erst dachte ich, dass ich komplett verrückt geworden bin. Wie konnte ich bloss einen legendären Mann, dessen Tot Marcel so traurig gemacht hatte, nicht kennen. Ich fragte Marcel vorsichtig: “Ähm, Entschuldigung! Aber mir fällt zur Zeit nicht ein wer Bud Spencer ist und wofür er eigentlich bekannt geworden ist?”. Marcel seufzte laut und murmelte sowas wie “lebst du hinterm Mond” und fing an einen Filmtitel nach den anderen abzuleiern. Die sagten mir alle gar nichts. Er fragte mich WIE ich nicht Bud Spencer kennen konnte: eine Legende. Facebook war voll mit trauernden Deutschen. Und das war genau worauf ich reagierte: Es war nur Deutsche. Ich fing an meine schwedischen Freunde und Bekannten zu fragen, ob sie wussten wer Bud Spencer war. “Wer?” war immer die gleiche Antwort. Hah! Ich war nicht alleine damit nichts über diesen mysteriösen Mann zu kennen und wissen. Nach ein wenig Recherche zeigte sich, dass Bud Spencer eigentlich Carlo Pedersoli hiess. Er war ein italienischer Schauspieler, dessen Filme in Deutschland gross geworden sind. Die Deutschen werden wahnsinnig, wenn ich sage, dass die Schweden nicht Bud Spencer kennen!

Sollte ich mich über diese Unkenntnis schämen? Bitte erklärt mir warum man über Bud Spencer kennen sollte 😉

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

2 thoughts on “Who the h*ll is Bud Spencer?!

  1. Haha, det där hände mig nyligen! Det var någon svensk YouTube-snubbe som tydligen är känd här (och i övriga delar av världen) men ingen av mina svenska vänner hade någon aning om vem han var, inklusive jag. Knäppt hur vissa personer och fenomen är kända utomlands medan man själv inte har någon aning om vem de tjötar om.

    1. Verkligen märkligt, först trodde jag att det var mig det var “fel på”, att jag hade missat något som alla människor i hela världen visste om (typ som att ha missat vem Elvis Presley var).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *