Parker i Berlin

Något av höjdpunkterna i Berlin under vår- och sommarhalvåret är definitivt alla festliga och fina parker i Berlin, som man inte får missa när man är turist i Berlin. Eller när man bor här för den delen! Visste du till exempel att det finns över en miljon träd och över hela 2500 parker i Berlin? Detta är fortsättningen på min guide om parker och trädgårdar i Berlin man inte får missa.

Volkspark Humboldthain

En frodig och stor park med många år på nacken som har riktigt mycket att erbjuda. De första spadtagen som togs för att anlägga parken skedde 1869, en slags handling för att fira vetenskapsmannen Alexander von Humboldts 100-årsdag (okej, han tackade för kaffet 10 år tidigare, men det är tanken som räknas!) . Det mest spektakulära i denna park är enligt mig luftvärnstornen som ligger i parkens norra del. Man får sig dessutom en liten fin promenad på väg upp, och väl uppe har man en läcker vy över Berlin. Sedan väntar även en vacker rosenträdgård och ett utomhusbad som även är baby- och barnvänligt!

Plänterwald

Ett litet stycke trollskog nära Treptower Park. Här hittar man även det nedlagda nöjesfältet Spreepark, som för övrigt ska rustas upp en smula, det är bara en tidsfråga. Här finns det även guidade turer för den som vill få sig en glimt av denna kvarlevnad av DDR-eran. För de minsta finns även en mysig vattenlekpark, där jag absolut rekommenderar att man tar med foppatofflorna, då det blir rätt halt när de ränner runt.

Viktoriapark

Denna ståtliga park finner man förmodligen när man har rört sig kring kvarteren kring Bergmannstrasse. Här möts man av en storslagen syn, nämligen ett litet vattenfall som porlar ner längs berget. Eller berg och berg, men i den platta staden Berlin är allt relativt. Det är i alla fall Berlins högsta punkt utifrån ett innerstadsperspektiv. När man väl har pallrat sig upp för det så kallade berget, och står där svettig och dan, får man valuta för pengarna och kan avnjuta en utsikt som heter duga!

Viktoriapark - En av många vackra parker i Berlin
Viktoriapark – En av många vackra parker i Berlin

Tiergarten

Ack ack ack, Tiergarten.. Hur ska jag börja berättelsen om detta mästerverk till park? Jo! Förmodligen med att berätta om att Tiergarten till en början (nu snackar vi 1500-tal) användes som jaktrevir, men som med tiden krympte. Jag ska inte dra hela historien, det kan bli väldigt långrandigt. Men i denna stora park/rekreationsområde finner man sevärdhet efter sevärdhet. Vad sägs om Siegessäule – den höga segerkolonnen som man även kan knalla upp i om man nu känner för det, en rad krigsmonument, mysiga stigar, Biergarten där man kan hyra båt, ja, jag kan hålla på i evigheter, men mitt råd är att man på bästa sätt besöker det själv för att uppleva det på bästa sätt.

Leise-Park

Nu kommer vi till en liten outsider när vi är inne på temat parker i Berlin. Det här är, och var inte, vilken park som helst. Nix – detta var från början en kyrkogård som 2012 blev en offentlig park men också en lekpark! Då ingen begravning ägt rum sedan 1970 sålde kyrkan marken vilken sedan efter buller och bång köptes upp av senaten i Berlin (med buller och bång syftar jag på protester från grannskapet som inte ville att området skulle bebyggas). Här står en och annan gravsten kvar, och bara för några år sedan gjordes ett spännande/makabert fynd på ett kranium som en vacker dag hade grävts fram… Nog om det – mysig park som bör besökas!

Vilka parker i Berlin vill du tipsa om?

Share on Facebook3Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

3 thoughts on “Parker i Berlin

  1. Volkspark Friedrichshain är jättefint! Men alltså åh, Berlin är verkligen parkernas stad. Så extremt pepp på att jag ska till Berlin för 10 dagar från och med midsommar!

    1. Åh, ha så kul och säg till om du behöver lite tips! Själv ska jag passa på att lämna staden över midsommar, hehe…

      1. Har bott nästan två år i Berlin så jag har en hög med favoritställen jag “måste” besöka, men tar så klart gärna emot tips på fantastiska pärlor jag kan ha missat. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *