Cykla i Berlin

Att cykla i Berlin kan vara ett av de absolut bästa sätten att både “sightseeinga” och ta sig fram på, då Berlin är en väldigt platt och lättillgänglig stad. Dessutom får man ju en hel del motion på köpet, vilket förmodligen sitter rätt fint efter diverse kulinariska utsvävningar som gärna sker på utlandsresor. Det finns ett rätt överväldigande utbud när det kommer till cykelturer här i stan. Sedan kan du ju självklart upptäcka Berlin på egen hand genom att hyra cykel för en dag, och det är här detta blogginlägg kommer in i bilden. Här tänkte jag återge info hos några av de aktörer som hyr ut cyklar, men också komma med info om några intressanta cykelturer.

Läs mer: 100 saker att se & göra i Berlin

Hyra cykel i Berlin

Jag minns innan jag flyttade till Berlin  och gick runt i staden som turist att jag gick omkring och letade efter en motsvarighet till det system som finns i Stockholm när det kommer till uthyrning av cyklar. Man köper sig ett kort som man sedan blippar med för att låsa upp en cykel – smidigt! Men det närmsta jag kom detta system var cyklarna från Deutsche Bahn, vilket verkade högst omständigt för turister. Jag vill minnas att jag frågade någon i Deutsche Bahns informationsbås hur det fungerande, men blev då snabbt uppläxad av en barsk medarbetare, som mer eller mindre antydde att turister ska hålla tassarna borta från dem. Nåja, en hel del har skett på området cykeluthyrning sedan dess, och nu för tiden är det enda du behöver en smartphone vid din sida!

Nextbike

Konceptet hos företaget Nextbike är smart. Du laddar ned appen, skapar ett konto och betalar 4 Euro som går till administrativa kostnader – sedan är det bara att tuta och köra! Eller åtminstone kan du börja hyra cyklar för glatta livet. Här finns möjligheten att välja att antingen låsa fast cykeln vid en cykelstation (se bild ovan) eller att låsa fast den med ett elektroniskt lås. Den senare varianten kostar något mer men är väldigt smidig om inte annat. Man kan välja att hyra cykeln (eller cyklarna – det går även att hyra flera cyklar till en hel grupp. Läs mer på hemsidan) 1 h, 24 h eller 7 dagar. Ett stort plus är at du kan använda ditt medlemskap globalt, i alla länder och städer där Nextbike är verksamma.

Donkey Republic

Ja, kära nån. De människor som hittar på vad Start-upsen ska heta, råder det ingen fantasi- eller kreativitetsbrist hos, det är ett som är säkert! “Åsnerepublikens” cyklar är orangea och har ett liknande koncept som Drive Now – fast i cykelformat då. Det är alltså inte bara car sharing som finns att tillgå här i stan, bike sharing är även det snart ett väletablerat koncept. Något billigare än Nextbike, samt att ett stort plus är att de har en massa föreslagna turer man kan ta del av på hemsidan. Turistvänligt!

Mobike

Mobike är likt de ovan nämna företagen en bike-sharingfirma. Cyklarna hittas snabbt och enkelt via deras app med hjälp av GPS, där man kan låsa upp och låsa cykeln när man känner för det. Cyklarna är ett perfekt transportmedel för kortare sträckor och lämpar sig med andra ord inte för längre turer ut till landsbygden.  Ett stort plus är att Mobike finns i 200 städer, d.v.s. när man har laddat ner appen har man tillgång till ett kopiöst antal cyklar internationellt.

Lime Bike

Ytterligare en cykel-sharingfirma på marknaden, men med en tvist! Lime Bike är nämligen ett amerikanskt företag som står till förfogande med elcyklar och än så länge det enda företaget i Berlin som erbjuder just sådana cyklar. Även här reserverar man cykeln genom appen och behöver inte ställa den vid ett cykelställ när man är klar. Läs mer på vad du behöver tänka på vad gäller avlämnande av cykeln under avsnittet “how to Lime“.

Guidade cykelturer

Berlin Biketour

Berlin on Bike

Fat Tire Tours

Free Berlin

Original Berlin Tours

Urban Bike Tours

Cykla på egen hand

Känner man att: “äh! Guide?! Nej tack, jag vill cykla min egen  rutt och upptäcka staden på egen hand!” så går det minst lika bra det. Det finns gott om förslag på olika turer i och utanför Berlin som man kan ta inspiration av. Magazinet Zitty har summerat en väldigt bra lista som delar upp turerna i olika teman och geografiska områden.

Ut och cykla i Berlin!

 

Share on Facebook1Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

4 thoughts on “Cykla i Berlin

 1. Bra guide 🙂 Var i Berlin med 13-åringen förra veckan och vi hade tänkt hyra cykel men hade en skräckupplevelse då bussen vi åkte körde på en turist som tog selfie när hon cyklade och vinglade ut i vägen! Det gick bra, hon verkade mest fått lite blåmärke och var chockad, men där la vi ner planen… Nästa gång tar vi med hjälm, då vågar vi kanske oss på det!
  Tack för bra läsning!

  1. Hej Jenny!
   Vad otäckt! Som sagt, hjälm är A och O i den här staden om man vill ha livhanken i behåll efter en cykeltur. Men hoppas ni får till en cykeltur vid nästa Berlinbesök 🙂 Tschüss!

  1. Hej Linus!

   Ja, det verkar som attdet hos de flesta större uthyrarna är möjligt; exempelvis “Berlin Bike Tour” & “Berlin Fahrrad Verleih”. Googla på termen “fahrrad mit kindersitz mieten berlin” så får du upp alla resultat. Lycka till 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *