Julmarknader i Berlin 2017

Tyska julprydnader

OBS! Nu finns Hemma i Berlins adventskalender! Varje dag öppnas en ny lucka…

Att gå på julmarknader i Berlin kan vara något av det bästa jag vet. Att långsamt skrida fram mellan de olika stånden fyllda med juliga godsaker, hantverk av olika slag och oändligt många andra vackra och roliga ting att titta på, det är fina grejer det. I och med att hösten snart är här vill jag passa på att tipsa om olika julmarknader i Berlin och självklart lyfta mina favoritmarknader lite extra. De tyska julmarknaderna är verkligen en klass för sig och något som man helt enkelt måste besöka någon gång i livet. Listan kommer jag att fylla på allt eftersom och såklart lägga upp ett och annat foto från olika julmarknadsbesök! Tips: beställ en Glühwein mit Schuss om du känner dig lite frusen, eller vill få upp stämningen ytterligare ett snäpp… Icke att förglömma är det tyska bakverket Stollen, eller även Weihnachtsstollen kallat. Passa på att köp med dig hem ett eller till och med hela två kilo av denna tyska specialitet. Jag rekommenderar originalet; Dresdner Stollen. Den hittar man på många av de julmarknader som i november och december slår upp portarna i Berlin.

Läs mer: Julmarknader i Berlin 2018

Gendarmenmarkt
Gendarmenmarkt

Mina 5 favoritjulmarknader

Gendarmenmarkt

Jag är förmodligen inte ensam om att tycka att den här julmarknaden är den allra mysigaste, mest genuina, vackraste och mest stämningsfulla julmarknaden i Berlin. Här bjuds det på livemusik och helt fantastisk julstämning. Inträde för personer över 12 år; 1 Euro.

Öppettider: 27.11 – 31.12                                               Adress: Gendarmenmarkt

Schloss Charlottenburg

Jag är verkligen ett stort fan av gammeldagsa julmarknader med historiska rötter där givetvis Schloss Charlottenburg platsar in. Detta är en av de marknader som öppnar redan den 21 november. Perfekt för den som suktar efter jul och vill besöka en julmarknad så snart som möjligt. Denna marknad är riktigt stor och mitt tips är att kika in i det ståndet som tillverkar jättefina träleksaker. Glöm för den delen inte att äta en belgisk våffla med varma körsbär. Med vispgrädde. Mmmmmmh!

Öppettider: 27.11 – 26.12                                               Adress: Platz vor dem Schloss Charlottenburg

Naschmarkt på advent

Den 3 december är ett datum man bör skriva upp i almanackan. Då är det nämligen dags för att besöka den legendariska marknadshallen Markthalle Neun. Här hittar man alla möjliga sorters sötsaker; kakor, karameller, tårtor, pajer, Lebkuchen (tysk form av pepparkaka som måste testas!), marmelad och you name it. Allt som säljs är tillverkat med kärlek i Berlin eller Brandenburg. Inträde för vuxna: 3 Euro

Öppettider: 03.12 kl                                                Adress: Eisenbahnstrasse 42-43

Luciamarknaden i Kulturbrauerei

Den här marknaden har jag ett extra starkt band till då den är inriktad på de nordiska kulturerna. Här kan man dricka “schwedenpunsch” och testa andra nordiska specialiteter, titta och lyssna på luciatåget, äta smaskig mat, låta barnen hoppa på jättestudsmatta och åka karusell. Och en hel del annat såklart. Passa också på att besöka muséet “DDR in der Alltag”, det är gratis och oftast öppet under julmarknaden.

Öppettider: 27.11 – 23.12                                              Adress: Kulturbrauerei

Holy Shit Shopping

En rolig alternativ marknad av alla julmarknader i Berlin där du finner mode, smycken, accessoarer, konst, litteratur och designprodukter av alla möjliga slag. Den här designerjulmarknaden turnerar runt i olika tyska städer ända sedan 2004. Får inte missas!

Öppettider: 16-17.12                                              Adress: Eichenstrasse 4

Läs mer: 100 saker att göra i och utanför Berlin, brunchbufféer i Berlin, jul i Tyskland & Tropical Islands.

Övriga fantastiska julmarknader i Berlin

Weihnachtsmarkt am Roten Rathaus

En enormt stor julmarknad i som även erbjuder skridskoåkning i julmarknadens center. Ett enormt stort utbud av läckra tyska julspecialiteter – brända mandlar och andra slags nötter som sprider en himmelsk doft genom hela marknaden. En till läckerhet man måste testa är specialiteten “frukt doppad i choklad”. Ett av de nyttigare alternativen på marknaden faktiskt, om man jämför med alla friterade skapelser man brukar finna. Många karuseller och annat juligt spektakel för hela familjen!

Öppettider: 27.11-30.12                                          Adress: Rathausstrasse

Adventsökomarkt vid Kollwitzplatz

Som ni kanske anar är den här julmarknaden väldigt influerad av ekologiska produkter. Tre söndagar i december, d.v.s. på advent, öppnar marknaden vid Kollwitzplatz och erbjuder alla förbiströvande möjligheter att fynda både det ena och det andra. Konsthantverk, fårull, massageolja men självklart även ätbara ting! Här börjar det ganska omgående att vattnas i munnen på en, när man sicksackar fram mellan crepes, våfflor, matiga burgare och för att inte tala om Glühwein!

Öppettider: 03-17.12 varje söndag                                  Adress: Kollwitzplatz

Julmarknaden vid Kaiser-Willhelm-Gedächtniskirche

En mysig julmarknad med bästa läge precis invid Gedächtniskirche i Charlottenburg. Passa på att besöka KaDeWe när du ändå är i krokarna, vilket även det dryper av julkänsla under denna period.

Det var alltså vid denna julmarknad som terrordådet skedde den 19.12.2016, när en lastbil åkte rakt igenom julmarknaden vilket ledde till att många människor fick sätta livet till.

Öppettider: 27.11-31.12                                 Adress: Breitscheidplatz

Julmarknaden vid Köpenick slott

På slottsön precis framför Köpenick slott hittar man en fin julmarknad. Du hittar honung från Berlin och Brandenburg, konsthanverk, stearinljus, en massa godsaker för både stor och liten och pyssel för barnen. Slottet i sig är också värt ett besök! Har man aldrig varit i Köpenick finns mycket att upptäcka. Utöver den gamla stan i Köpenick kan man också passa på att besöka Friedrichshagen dit man enkelt och smidigt kan ta sig med S-bahn och där är Bölschestrasse huvudattraktionen – en lång gata med mysiga butiker, caféer och restauranger som leder ned till vattnet.

Öppettider: 15.-17.12                            Adress: Schlossinsel Köpenick

Historisk Julmarknad

Denna julmarknad med historiskt tema hittar man vid RAW-gelände. Här står medeltiden i centrum och underhållningen består bland annat av festliga gycklare, akrobater och eldshower. För barnen finns karuseller i TRÄ att åka. Wow! Annars är det “det gamla vanliga” som står på menyn. Glühwein, brända mandlar, mat och godis och allt det där andra som alltid finns på de tyska julmarknaderna. Vad vore en julmarknad utan Quarkbällchen i Tyskland?!

Öppettider: 27.11-22.12                               Adress: Revaler Strasse 99

Julmarknaden i Altstadt Spandau

För den som inte ännu har besökt den gamla stan i Spandau kan man nu passa på att slå två flugor i en smäll och gå på julmarknaden som har premiär den 27 november. Denna marknad är riktigt stor och bjuder på hela 250 stånd av julstämning. Vill man köpa med sig en souvenir av det finare slaget kan jag varmt rekommendera att man tar sig en titt på de tyska handgjorda adventsljusstakarna – det kan man kalla hantverk!

Öppettider: 27.11-23.12                                Adress: Markt 1 1397 Berlin

Berlins miljö- och julmarknad

För den som trånar efter spännande designgrunkor som dessutom är tillverkade av hållbara material är detta rätt julmarknad. Julmarknaden ligger på Sophienstrasse, en av Berlins äldsta gator. Här kommer många miljöorganisationer att befinna sig, för att berätta mer om sina projekt. Men självklart finns också här kulinariska upplevelser att ta del av, och då främst från regionen Berlin/Brandenburg. Öppet på helgerna.

Öppettider: 02-17.12                               Adress: Sophienstrasse

Julmarknaden vid Sony center. Foto: Weihnachtsmaerkte.de

Julmarknaden på Südgelände

Jag har tidigare nämnt vad Südgelände är för något och under de två första adventssöndagarna kan man besöka en mycket populär julmarknad precis där. Här kan man passa på att hitta spännande och kreativa juklappar, då hela stället kryllar av handgjorda ting och mumsiga chokladskapelser av alla slag. Det gamla lokstallet är utsmyckat upp till tänderna med glitter och annat julpynt. En annorlunda men samtidigt urmysig julmarknad.

Öppettider: 03-10.12                               Adress: Prellerweg 47-49, 12157 Berlin

Hundjulmarknaden

Här är julmarknaden för personer som älskar den fyrfota trogna varelsen vid namn hund. Ett otroligt stort utbud av accessoarer, foder, böcker, semestertips för hundägare, ja här finns nästintill allt husse och matte vill ha till den lilla ögonstenen och till sig själva naturligtvis. I år bjuds det även på ett stort shownummer och en sökhundsuppvisning, vilket till och med låter lockande för en inbiten kattmänniska som mig.

Öppettider: 09-10.12                               Adress: Hüttenweg 90, 14193 Berlin

A very britsh christmas

Vill man gå mot strömmen och inte alls dricka Glühwein och äta stolle kan man alltid bege sig mot den brittiska julmarknaden “a very british christmas”, belägen i närheten av Theodor-Heuss-Platz. Förutom alla brittiska läckerheter som väntar den med hunger hittar man även traditionella brittiska hantverk, konst och allt sådant som man brukar hitta på just brittiska julmarknader. Och det bästa av allt, om ni frågar mig, är att levande musik erbjuds i form av körer som sjunger brittiska jullåtar. Merry christmas!

Öppettider: 09.12                               Adress: Preussenallee 17, 14052 Berlin

Julmarknaden vid Sony Center

Ännu en julmarknad som drar igång redan den 25.11. Men vad gör väl det? Detta är en gnistrande nästan magisk julmarknad där man får ta del av en helt enorm ljusinstallation direkt under taket av det spektakulära Sony center vid Potsdamer Platz. Utöver huvudattraktionen – den hängande, lysande och glittrande granen i jätteformat – erbjuds även ett rikt utbud av olika frestelser i form av både matiga och söta ting. Passa på att göra ett biobesök hos Sony center när du ändå är där vet ja!

Öppettider: 25.11- 01.01.18                            Adress: Potsdamer Platz 2

Julmarknaden på Alexanderplatz

Alexanderplatz behöver väl vid det här laget ingen vidare presentation. På Alexanderplatz är det ständigt liv och rörelse och julen är knappast ett undantag. Firas det inte påsk, jul eller oktoberfest där så är det alltid någon marknad eller något annat jippo på gång, var så säker! Men julen får nog ändå lov att räknas till det största firandet. Detta är Berlins överlägset mest krimskramsiga julmarknad om ni frågar mig. Blinkande plastiga leksaker som tjuter tills nästan öronen trillar av. Men självfallet förtjänar den ändå att vara med på listan – det är ju trots allt Alexanderplatz!

Öppettider: 27.11- 26.12.17                           Adress: Alexanderplatz

Nostalgiska julmarknaden vid Opernpalais

Den 27 november slår denna ståtliga julmarknad upp portarna, precis brevis Staatsoper på den charmiga och tjusiga gatan Unter den Linden. Här står ca 160 stånd till förfogande och erbjuder julsugna berlinare och turister gott att äta &dricka, samt konsthantverk och annat som kan vara kul att köpa med sig hem när man är i färd med att julpynta hemmet. Höjdpunkten är på denna julmarknad det stora pariserhjulet.

Öppettider: 27.11-26.12                     Adress: Schlossplatz 1

Julrodeo vid Ostbahnhof

Detta är julmarknaden för den som gillar alternativa marknader. Här möts konst, hantverk, streetfood, smycken, mode och naturligtvis design med stort D! Det är alltså här man kan lägga vantarna på årets julklapp (och kanske en julklapp till sig själv för den delen). Väldigt populär bland folk som har koll på design och konst – det gäller alltså att passa på då julrodeon endast har öppet två helger i december, den är väldigt välbesökt.

Öppettider: 02-03.12 & 09-10.12   Adress: Luckenwalder Straße 3, 10963 Berlin

Vinterdröm vid Alexa

Om man tycker de mer traditionella julmarknaderna är lite mesiga, och om man är ute efter en adrenalinkick som heter duga ska man bege sig från Alexanderplatz och gå mot gallerian Alexa. Bakom Alexa gömmer sig denna fartfyllda julmarknad som erbjuder ett ganska stort antal karuseller och andra åkattraktioner. Självklart hittar man även vid denna julmarknad julgodis, kakor och julmat. Här går ingen hungrig kan jag lova.

Öppettider: 27.11.17-23.12.17   Adress: Voltairestrasse, 10179 Berlin

Fotot © Maximilian Müller / pixelio.de
Foto © Maximilian Müller / pixelio.de

Bonus: Julmarknaden i Dresden

Dresden är enligt mig julmarknadernas Rolls Royce. Känner man för att göra något utöver det vanliga, och om man har tid till det, ska man utan tvekan ta en dagsutflykt till Dresden! Här väntar en julstämning man sällan förut har skådat. Min favoritjulmarknad i Dresden är den som ligger vid Frauenkirche. Den har Skansenstämning, och känns väldigt genuin och trevlig. Har man tid tycker jag att man ska passa på att övernatta i Dresden, så man hinner utforska staden ordentligt!

Passa på och kika bland alla hotellerbjudanden hos booking.com när du ska söka boende i Berlin över jul! 🙂Booking.com

Frohe Weihnachten!

Share on Facebook3Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

5 thoughts on “Julmarknader i Berlin 2017

 1. Hej
  Du skrev att en julmarknad öppnar 21 november men vi ser inte det på någon annan hemsida?
  Vi har åkt till Berlin för just julmarknaden men inser att allt verkar vara flyttat en vecka framåt än tidigare år.. så vi åker hem 23e… hua
  Så tacksam för svar 🙂
  Ha en fin dag

  1. Hej Jennie!

   Tack för att du uppmärksammade mig på det – jag var så tidig med att skriva inlägget att jag kanske råkat få med öppettider från föregående år, ska se över alla öppettider! MEN jag har en god nyhet för dig: Julmarknaden vid Potsdamer Platz är redan öppen! 😀 .de/weihnachtsmaerkte/3238975-955635-winterwelt-am-potsdamer-platz.html

   Sedan kommer det säkert finnas lite mindre julmarknader lite här och där, som man kanske inte finner på någon julmarknadshemsida.

   God Jul och frohe Weihnachten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *