Annorlunda guidade turer i Berlin

T1 Berlin Foto: T1 Berlin

Idag vill jag tipsa om två stycken annorlunda guidade turer man bara måste testa nästa gång man befinner sig i Berlin. Tyvärr har det inte blivit av att jag testat dem själv än, pga sjukdomar och annat trist men jag tänkte ta tillfället i akt och tipsa om de ändå! Först ut är en guidad tur i en väldigt klassisk farkost och den andra en guidad tur till fots.

T1 Berlin Foto: T1 Berlin
T1 Berlin Foto: T1 Berlin

T1 Berlin

Min första tanke när jag kom i kontakt med detta guideföretag var: “Men herregud vilket tråkigt och intetsägande namn på ett turistföretag”. Sedan, efter några minuters googlande gick det upp för mig att det istället var jag som var extremt oallmänbildad. T1 är alltså namnet på den legendariska Volkswagenmodell som mitt enfaldiga jag alltid har benämnt som folkabuss eller “scooby doo”-bilen. Hur som haver arrangerar T1 Berlin guidade turer med just denna bilmodell i olika längder och tappningar. Det finns även möjlighet att hyra någon av deras bilar (utöver T1:an har de också en Käfer 1300 (bubbla för er som är lika oallmänbildade som mig)) för speciella tillfällen, såsom bröllop.

Querstadtein

Querstadtein är företaget med sort F som minst sagt erbjuder guideturer på annorlunda vis. De har två olika varianter där deltagarna får upptäcka lite mer okända platser i Berlin till fots. Querstadtein är inte lättöversatt men blir väl något i stil med “raka vägen in i stan” på svenska.

1. Den första varianten guidas av före detta hemlösa personer som visar en annan verklighet i Berlin bortom flashiga shoppingkvarter och kända landmärken. Syftet med turen, förutom det att man får se delar av Berlin man kanske inte annars hade kommit i kontakt med, är att göra medvetenheten om hemlösheten större och guiderna informerar även om hur man kan arbeta för att motverka den.

2. Querstadteins nya guideprojekt kallas för “Refugees show their Berlin” och dessa turer är precis det som namnet antyder; att nyanlända visar sina delar av Berlin. Grundidén är att ge turdeltagarna en annan bild och ett annat perspektiv av flyktingkrisen och faktiskt se människorna bakom den, och de styrkor och möjligheter som de för med sig till Tyskland. Personerna som guidar turerna berättar sina egna historier om sina liv i bland annat Syrien och vad de gör i Berlin idag.

Ut på tur – aldri sur!

Share on Facebook1Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

2 thoughts on “Annorlunda guidade turer i Berlin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *