Ursäkta radiotystnaden och det abrupta avbrottet i min adventskalender! Jag säger bara två saker: förkylning deluxe & förkylda barn. Detta har lett till sängliggande (i den lilla mån det går innan man måste ta ett djupt andetag, svinga sig upp igen och hugga tag i hushållets alla sysslor) och barnuppassande till den milda grad att jag nästan glömde bort att jag överhuvudtaget hade en blogg. Men idag är sinnet något klarare och jag hade en stund över att filosofera om några tyska ting…

1. Tårtbehållaren

Varje morgon ser jag minst 5 personer som stångar sig fram genom morgonrusningen tillsammans med sin tårt/kakbehållare. Det är alltså rejäla doningar vi talar om, så om du ser en bestämd donna med en tårtbehållare i handen som närmar sig dig på spårvagnen är det bara att suga in magen och hoppas på det bästa. Oftast är det en s.k. Blechkuchen som ska fraktas mellan hem och arbetsplats och då kommer den här rackaren väl till pass!

Foto: amazon.de

2. Blechkuchen

Föregående föremål ledde mig alltså osökt in på nästa tyska företeelse, nämligen der Blechkuchen. Plåtkaka vid en snabb översättning. Detta är ingen specifik kaka/bakverk utan med det begreppet menar man bara att kakan är bakad på plåt eller långpanna. Tyvärr är är dessa kakor allt som oftast djävulskt torra och intetsägande. Sa jag att Blechkuchen är en av tyskarnas favoritbakverk?

3. Det faktum att…

…man prompt måste skära upp tårtan/kakan innan den serveras?! Låt gästen skära upp en bit till sig själv, för guds skull!

4. Feierabend

Förmodligen något av det mest använda och populära uttryck som används i det tyska språket (åtminstone i Berlin). “Ich mach jetzt Feierabend” betyder “nu går jag hem för dagen” vilket för oss utlänningar inte är helt självklart. När jag var ny i stan fattade jag absolut ingenting. Vadå? Ska alla ut på fest efter jobbet? FEIER-abend. FESTkväll.

Märkte nu att det blev mycket om tårta i dagens inlägg. Efter dagar av tedrickande och rosslande skulle det sitta fint med en gräddig bit (inte Bleckkuchen dock).

Ha en fin onsdag!

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *