Eating in Berlin – Restaurangtips från Sissi Chen

Händer det då och då att du är inne på Instagram och hämtar inspiration inför dina kommande restaurangbesöksbravader? Om du någonsin har gjort det inför en Berlinresa är sannolikheten rätt stor att du varit inne och kikat på instagramkontot @eatinginberlin som drivs av Berlinbon Sissi Chen. Sissi, med uppväxt i både Kina och Österrike, driver sedan några år tillbaka nämligen ett av Berlins största instagramkonton inom genren “restauranger & caféer i Berlin” och här delar hon med sig av sina gastronomiska upplevelser när det kommer till var man bör (och inte bör) äta i Berlin på ett ärligt och genuint sätt.

Sissi Chen
Sissi Chen

“Born in China and grown up in Austria, food was more just than something you would eat to survive” kan man inledningsvis läsa på Sissis blogg (även den med namnet Eating in Berlin) när man klickar sig vidare på sidan där man kan få reda på mer om vem hon är. Precis den känslan fick även jag när jag träffade henne under en väldig trevlig och intressant middag på den vietnamesiska restaurangen Con Tho (rekommenderas!) i Neukölln som serverar vegetariska och veganska alternativ. Hon berättade passionerat om restaurangscenen i Berlin som ständigt överraskar och utvecklas i alla möjliga olika riktningar, om sitt engagemang och intresse för sociala medier och delade även med sig av behändiga tips gällande just att äta ute i Berlin.

De bästa restaurangerna 2018

Enligt Sissi är de absolut bästa restaurangerna i Berlin 2018 “Grand Tang Xi Yu” (kinesisk), “Made in China” (kinesisk), St Barth (pub), B. Horn (restaurang & bar), & Asia Deli (kinesisk).

Som du ser är det en del kinesiska restauranger i Sissis samling av restauranger som utmärkt sig extra mycket under det senaste året på det ena eller andra sättet, och det är förmodligen ingen slump. Hon menar att om det är något kök som håller extra hög standard i Berlin så är det det asiatiska. Man ska heller inte vara rädd att prova på restauranger som ser anspråkslösa ut och/eller kanske är belägna i utkanten av staden – ibland kan man stöta på en riktig guldgruva, tillägger hon.

Jag ställde Sissi den nästintill omöjliga frågan: om du bara får nämna 3 restauranger i Berlin som man inte under några omständigheter får missa, vilka väljer du då? Efter en stund kom hon fram till Asia Deli, Geist im Glas och Thaipark, varav den sistnämnda inte är en restaurang utan en veckovis återkommande matmarknad. Asia Deli är som ovan nämnt ett kinesiskt litet krypin i Wedding (Seestraße 41, 13353 Berlin) som inte ser mycket ut för världen med sin oansenliga inredning, men som i själva verket har anses ha Berlins bästa kinesiska mat av många kritiker. Geist im Glas  (Lenaustraße 27, 12047 Berlin) rekommenderas för både drink- och brunchälskaren, då de har erbjuder ett saligt utbud av whiskeysorter i baren och en gedigen brunch på helgerna som heter duga! Nummer 3, Thaipark, måste helt enkelt ses och upplevas med egna ögon, men föreställ dig en park där en massa thailändare samlas och säljer hemmagjorda specialiteter – himmelrike med andra ord!

Ett bra tips som kanske inte så många känner till är att besöka Markthalle Neun under på en veckodag vid lunchtid istället för att stå och trängas med galet mycket folk en torsdagkväll (Street food thursday). Visserligen inte lika stort utbud som under street food thursday, men absolut värt ett besök, menar Sissi.

Om det är något slags kök Sissi tycker att man kan skippa när magen kurrar under Berlinvistelsen så är det det indiska, som enligt henne inte håller särskilt hög standard.

Till sist men inte minst vill hon såklart tipsa om att man testar Berlins nationalrätt (i folkmun); Dönern, och det gärna hos Kaplan eller Hasir (skippa med andra ord att stå och svettas i kön till Mustafas Gemüsekebap…).

Övriga Berlintips från Sissi: Den turkiska marknaden vid Maybachufer, Mauerpark, Badeschiff & Club der Visionäre.

Hungrig? Följ Sissi Chens Instagram här!

Share on Facebook5Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *